To je to što me zanima!

Grčkoj odobrili pomoć od 86 milijardi eura za nove reforme

Grci su se obvezali na niz reformi zdravstvenog, poreznog i mirovinskog sustava kako bi dobili treći veliki paket pomoći u posljednjih pet godina
Vidi originalni članak

Ministri eurozone u petak su Grčkoj odobrili novi paket pomoći od 86 milijardi eura, a potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis rekao je kako će dogovor ukloniti neizvjesnost nad Grčkom, ali i stvoriti nova radna mjesta i obnoviti rast. 

Još se čeka i odobrenje parlamenata nekih članica, među kojima je i Njemačka, a Grci se obvezuju na niz reformi, čije će provođenje ocjenjivati svaka tri mjeseca. 

Očekuje se da u sljedećoj godini ostvare primarni proračunski suficit od 0,5 posto, a u njega neće biti uključena plaćanja kamata. Moraju riješiti probleme nelikvidnosti i nenaplativih kredita, a čeka ih i veliki val privatizacije te reforme zdravstvenog, mirovinskog i poreznog sustava uz liberalizaciju tržišta i usklađivanje beneficija radnika s onima u EU. 

Inače, Grci moraju u četvrtak platiti ratu duga od 3,2 milijarde eura Europskoj središnjoj banci, a ako neće moći, moguće je da im odobre kredit za premošćivanje. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • 17.08.2015.

    Kakao je ta EU naivna, daju 86 milijardi eura da bi ovi PROVELI REFORME??? Reforme bi trebale biti besplatne, ovo je "mužnja jarca u sito"!!!!

  • Zagor te-nej 16.08.2015.

    Grci vlo mudro sisaju evropsku sisu do kad.

  • niskoristy 16.08.2015.

    Ne Marin@ kraj odnosno točka na I, i konačna potvrda ko je problem na balkanu bila je 1999. NATO - fijuuuuuu - KABOOOOOOOM!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare