To je to što me zanima!

Prihvatili rebalans proračuna, podržao ga i IDS-ov Demetlika

Za proračun je uz zastupnike vladajuće većine ruku digao i Tulio Demetlika (IDS). Navodi da je rebalans podržao jer se njime smanjuje dug i deficit što je dobro za građane
Vidi originalni članak

U Saboru radni dan je kao i obično počeo stankom. Nikola Grmoja (Most) progovorio je o istražnom povjerenstvu za Agrokor te je poručio vladajućima kako će bez obzira od kojeg razdoblja se krene će HDZ biti u problemima. Naveo je kako je u četvrtak na povjerenstvu potvrđeno da su dva HDZ-ova kandidata za predsjednika bili kandidati Ivice Todorića. 

- Ono što je opasno, došli smo do činjenice da su najveće političke stranke u Hrvatskoj pod velikim utjecajem interesnih skupina, moćnih gospodarstvenika i tajkuna koje ne samo da postavljaju ministre i dužnosnike nego i postavljaju čelne ljude njihovih stranaka. Pitanje je tko sada stoji iza čelnih ljudi HDZ-a - ustvrdio je Grmoja.

Naveo je kako znamo da je tvorac ove koalicije Vladimir Šeks, a osvrnuo se i na Šeksove prijetnje da će "osjetiti svu gorčinu". 

- Gospodine Šeks, ja se ne bojim ni vas niti onih koji su ovo napravili od Hrvatske i onih koji su stvorili ovakav Agrokor. S njima ću se boriti do zadnjeg daha i ne bojim se bilo kakve gorčine, a saborsko istražno povjerenstvo nećete zaustaviti - poručio je Grmoja. 

Branko Bačić (HDZ) ponovio je stav HDZ-a: 

- Povjerenstvo će raditi po zakonu dok se ne potvrdi rješenje o otvaranju istrage i ima podršku HDZ-a da se ispitaju sve okolnosti - izjavio je.

Stazić: HRT neće biti javna nego HDZ-ovska televizija

Nenad Stazić (SDP) progovorio je o odnosu parlamenta prema HRT-u. Podsjetio je da HRT već duže vrijeme nema nadzorni odbor nakon što je prošli smijenjen, jer je nadzirao rad Uprave HRT-a što je HDZ-u smetalo. Naveo je kako je smijenjeni nadzorni odbor zapazio mnoge nepravilnosti te uprave i o tome izvijestio Sabor što je za vladajuće bilo neoprostivo. Podsjetio je i kako se od četiri člana koje bira parlament tri biraju iz redova većine, a jedan na prijedlog parlamentarne manjine. Naveo je kako je prijedlog SDP-a bio da u nadzornom odboru ostane Miroslav Grgić, koji je odlično radio svoj posao i koji poznaje situaciju na javnoj televiziji, čega se kaže HDZ boji. Na sjednici Odbora za medije, navodi, izglasan je prijedlog novih članova nadzornog odbora, ali u njemu nema Grgića koji je prijedlog oporbe. Upravo zbog ponašanja HDZ-a program jest sve gori i gori, potpuno klerikaliziran, uništen, upropašten, a vjerojatno će se upropaštavati dalje, naveo je Stazić. 

- Ako izglasate takav nadzorni odbor SDP mora razmotriti mogućnost da pozove građane da prestanu plaćati 80 kuna pristojbe jer to više neće biti javna nego HDZ-ovska televizija. Nema smisla da financiraju HDZ-ovsku televiziju, nek HRT i dalje nastavi raditi kao HDZ-ovska tv, ali nek se financira HDZ-ovskim novcem. Možda je još nešto ostalo od Fime Medija u crnim vrećama pa ćete od toga moći financirati HRT - poručio je Stazić. 

Branko Bačić (HDZ) mu je uzvratio da su vladajući čekali 30 dana da SDP predloži svog kandidata. 

- Mjesec dana se ne možete dogovoriti tko će biti vaš kandidat - ustvrdio je HDZ-ovac. 

Naveo je kako mu je predsjednik kluba SDP-a Arsen Bauk rekao ako SDP ne dostavi svoj prijedlog do četvrtka da HDZ onda izabere sam članove nadzornog odbora što su oni i učinili. 

Aleksić: Što banke rade građanima je kriminal u stilu Al Caponea

Pred saborskim zastupnicima našle su se izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koje je predložio Goran Aleksić (Snaga), a koji je Vlada odbila. Aleksić je ustvrdio da je ovaj zakon, nakon kolektivne presude u slučaju Franak, najvažnija je stvar koja treba konačno dovesti do prekida prakse nezakonitog naplaćivanja kamata od strane banaka koje traje već 15 godina.

- To što banke rade građanima, dužnicima u kreditima s promjenjivim kamatnim stopama, to što su ugovarale sa svojim dužnicima sve do 31. prosinca 2012. godine u kreditima s promjenjivim kamatnim stopama, to je kriminal u stilu Al Caponea. Al Capone nije završio u zatvoru zbog kriminala nego zbog toga što nije platio porez - poručio je Aleksić. 

Naveo je kako su banke krive jer naplaćuju nezakonite kamate, ali i pobrojao ostale odgovorne za današnju situaciju. 

- Tim kriminalcima u radu pomaže HNB koja kaže da one rade zakonito, tim kriminalcima u radu pomaže Vlada RH koja je odbila ovaj moj zakon i tim kriminalcima pomoći ćemo i mi ako mi odbijemo ovaj zakon - poručio je Aleksić. 

Naveo je da bi prihvaćanjem  njegovog zakona dužnicama bile smanjenje kamatne stope od 1 do tri postotna boda te smanjenja anuiteta od 5 do 20 posto u ukupnim iznosima. S obzirom na to da postoje prigovori na retroaktivnost zakona, odnosno da se on ne bi mogao primjenjivati od 1.siječnja 2014. godine kao što je predloženo, Aleksić je izvijestio da je spreman prihvatiti tu primjedbu i promijeniti zakon tako da se on primjenjuje od stupanja na snagu zakona te da bi banke imale rok od 60 dana da usklade parametre sa svojim dužnicima.

- Ne postoji niti jedan razlog da se zakon ne prihvati. Jedini razlog može biti taj što se nisam priklonio vladajućoj većini. Ta praksa je jako loša i mi moramo razmišljati svojom glavom. Molim vas da svi koji ste dali podršku da glasate kako bi on išao u drugi krug i time mi date mogućnost da s Vladom doradim zakon i da zaštitimo građane od bankarskog nezakonja - apelirao je Aleksić. 

Nova pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, SDP nije glasovao

Nova pravobraniteljica za djecu je Helenca Pirnat Dragičević, odlučili su saborski zastupnici. U tajnom glasovanju dobila je 83 saborska glasa, dok njezina protukandidatkinja Tatjana Holjevac nije dobila niti jedan glas. U tajnom glasovanju nisu sudjelovali SDP-ovci zbog političke smjene bivše pravobraniteljice Ivane Milas Klarić. 

- Ovime iskazujemo otpor prema načinu na koji je bivšoj pravobraniteljici, posebnim zakonom koji je donesen zbog nje, prekinut mandat u pola mandata. Nemamo ništa protiv kandidata, ali imamo protiv atmosfere straha i političkog pritiska u kojem će nova pravobraniteljica raditi - poručila je Sabina Glasovac (SDP). 

Unaprijed su čestitali novoj pravobraniteljici za djecu te su joj poručili da ne pristaje raditi u atmosferi straha te da zadrži dignitet neovisne institucije. 

Prihvatili rebalans proračuna

Sabor je sa 79 glasova prihvatio rebalans ovogodišnjeg proračuna. Za proračun je uz zastupnike vladajuće većine ruku digao i Tulio Demetlika (IDS). Navodi da je rebalans podržao jer se njime smanjuje dug i deficit što je dobro za građane. Iako je u sabornici tijekom glasovanja on bio jedini IDS-ovac, Demetlika tvrdi da je njegovo glasovanje odraz stava stranke. Na pitanje hoće li onda podržati i proračun, uzvratio je: 

- Ovisno o raspravi i prihvaćanju naših amandmana i ubuduće smo spremni glasati za proračun, ali i zakone koje predlože vladajući, a idu u korist građana - poručio je Demetlika. 

Rebalansom ovogodišnjeg proračuna prihodi će iznositi 122,45 milijardi kuna, a rashodi se smanjuju za 1,6 milijardi na 126,8 milijardi kuna. Deficit proračuna je manji za 2,5 milijarde kuna u odnosu na originalni proračun. Time se deficit opće države spušta za 2,2 milijarde kuna, to jest na 0,6 posto BDP-a, što je za gotovo milijardu kuna bolje nego lani. Vladajući nisu prihvatili amandmane pa je tako odbijen onaj HSS-a i Mosta koji su tražili se poveća iznos naknade za elementarne štete. 

Idi na 24sata

Komentari 94

  • ljubica ljubičica_1 18.11.2017.

    Kojim jezikom govori Bačić?Ko njega uopće razumje što govori .

  • intellectus 17.11.2017.

    Mislim da je provincijalcime teško shvatiti citiram "Deficit proračuna je manji za 2,5 milijarde kuna u odnosu na originalni proračun.", ........oni bi vjerojatno radije vidjeli da je obrnuto ili da se to odmah investira u Metkoviće, e neće ići.

  • juricajuric179 17.11.2017.

    Digao Marić kredite i odmah kupili i ruke ovog IDS-ovca, nekoliko desetaka milionćeka i ovaj strpao u džep.

Komentiraj...
Vidi sve komentare