To je to što me zanima!

Grubiša: Izrael više nije sumnjičav prema Hrvatskoj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Izraelski predsjednik Peres uoči dolaska rekao je kako će posjet Zagrebu obogatiti odnose Izraela i Hrvatske te zajedno da možemo puno napraviti
Vidi originalni članak

Izraelski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres (86) došao je u Hrvatsku kako bi, među ostalim, posjetio Jasenovac. Politolozi njegov dolazak smatraju “novim pogledom na Hrvatsku” jer time Izrael pokazuje da su 13-godišnji “problemi” isticanja ustaštva, koje su nam Izraelci dugo vremena zamjerali, napokon iza nas.
- Ovo je dobra vijest jer je Izrael strateški važna i politički značajna zemlja. Dugo su na nas gledali sumnjičavo, a sad imaju blagonaklon pogled jer je hrvatska politika u posljednje vrijeme isticala antifašizam. Od ovog posjeta možemo očekivati jačanje međunarodnog položaja Hrvatske, ali i poticanje dobrih gospodarskih odnosa. U ova krizna vremena najvažnije je imati prijatelje poput Izraela - kazao je politolog Damir Grubiša. Predsjednik Peres, koji je prvi puta na Pantovčaku, nije skrivao divljenje prema domaćinu, predsjedniku Ivi Josipoviću.
- Koliko ja znam vi ste jedini predsjednik na svijetu koji je pravnik, ali i glazbenik, kazao je Peres. Hrvatska i Izrael potpisali su sporazum o kulturi, obrazovanju i istraživanju, jer i Josipović i Peres budućnost vide u znanosti.
- Buduće industrije bit će drugačije od sadašnjih, jedna od najvećih bit će, vjerujem, proizvodnja ljudskih rezervnih dijelova, stanica i organa, uvjeren je Peres. Uoči dolaska Peres je istaknuo da dvije zemlje imaju povijest “koja se zrcali kroz različite ratove”.
- Od vremena kad je Tito, na silu, Hrvate udružio u Jugoslaviju pa do trenutka kad je Balkan opet ‘balkaniziran’ u spirali unutarnjih sukoba, očito je došao trenutak da vaša zemlja postane dio nove zajednice - rekao je izraelski predsjednik za Jutarnji list. Mnogi jugoslavenski političari pitali su ga zašto Palestinci, Izraelci i Jordanci ne žive u federaciji kao narodi u Jugoslaviji. Pojasnio je da ni dvoje ljudi, ako se ne slažu, ne mogu živjeti pod istim krovom. Tako je, kaže, i s državama te s narodima. Njegovu posjetu prethodio je posjet ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića Izraelu. Potpisali su ugovor o gospodarskoj suradnji.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • mit 23.07.2010.

    zločinci i okupatori

  • johntaylor 23.07.2010.

    Da gosp. Peres zna koliko kod nas ima antisemita, pozlilo bi mu, dovoljno je tu komentare procitati.

  • TITTO 23.07.2010.

    . ..Shimon Peres lepo blebeta o\"pravičnosti\"izraela a poglavito o \"silovitom\" našem drugu Titu. ..Pitanje za her Peresa glasi-zašto Izrael gura našu NDH i ostale naše narode iz SFRJ u zajedničku državu zvanom-Europska\"unija\" a svim silama Izrael je razbijao našu Titovu SFRJ? ?? P.S. mojih četrdeset i pet ubijenih rođaka u Jasenovcu će se u nedjelju opet okretati u grobu na ime \"molitve\"Shimon Peresa(IZRAELA). ..poslije Tita(1967.g.)-TITTO(1967.g.). ..

Komentiraj...
Vidi sve komentare