Obavijesti

News

Komentari 26

Grubiša: Izrael više nije sumnjičav prema Hrvatskoj

Grubiša: Izrael više nije sumnjičav prema Hrvatskoj
7

Izraelski predsjednik Peres uoči dolaska rekao je kako će posjet Zagrebu obogatiti odnose Izraela i Hrvatske te zajedno da možemo puno napraviti

VIDEO

Izraelski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres (86) došao je u Hrvatsku kako bi, među ostalim, posjetio Jasenovac. Politolozi njegov dolazak smatraju “novim pogledom na Hrvatsku” jer time Izrael pokazuje da su 13-godišnji “problemi” isticanja ustaštva, koje su nam Izraelci dugo vremena zamjerali, napokon iza nas.
- Ovo je dobra vijest jer je Izrael strateški važna i politički značajna zemlja. Dugo su na nas gledali sumnjičavo, a sad imaju blagonaklon pogled jer je hrvatska politika u posljednje vrijeme isticala antifašizam. Od ovog posjeta možemo očekivati jačanje međunarodnog položaja Hrvatske, ali i poticanje dobrih gospodarskih odnosa. U ova krizna vremena najvažnije je imati prijatelje poput Izraela - kazao je politolog Damir Grubiša. Predsjednik Peres, koji je prvi puta na Pantovčaku, nije skrivao divljenje prema domaćinu, predsjedniku Ivi Josipoviću.
- Koliko ja znam vi ste jedini predsjednik na svijetu koji je pravnik, ali i glazbenik, kazao je Peres. Hrvatska i Izrael potpisali su sporazum o kulturi, obrazovanju i istraživanju, jer i Josipović i Peres budućnost vide u znanosti.
- Buduće industrije bit će drugačije od sadašnjih, jedna od najvećih bit će, vjerujem, proizvodnja ljudskih rezervnih dijelova, stanica i organa, uvjeren je Peres. Uoči dolaska Peres je istaknuo da dvije zemlje imaju povijest “koja se zrcali kroz različite ratove”.
- Od vremena kad je Tito, na silu, Hrvate udružio u Jugoslaviju pa do trenutka kad je Balkan opet ‘balkaniziran’ u spirali unutarnjih sukoba, očito je došao trenutak da vaša zemlja postane dio nove zajednice - rekao je izraelski predsjednik za Jutarnji list. Mnogi jugoslavenski političari pitali su ga zašto Palestinci, Izraelci i Jordanci ne žive u federaciji kao narodi u Jugoslaviji. Pojasnio je da ni dvoje ljudi, ako se ne slažu, ne mogu živjeti pod istim krovom. Tako je, kaže, i s državama te s narodima. Njegovu posjetu prethodio je posjet ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića Izraelu. Potpisali su ugovor o gospodarskoj suradnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.