To je to što me zanima!

Gruzijci na ulicama: Procurila snimka zlostavljanja u zatvoru

Na snimci koja je objavljena na državnoj televiziji vidi se kako uniformirani čuvari tuku zatvorenike, a jednog seksualno zlostavljaju metlom. Ministrica je dala ostavku
Vidi originalni članak

Objava snimke na kojoj zatvorski čuvari u Gruziji zlostavljaju zatvorenike pokrenula je val protuvladinih prosvjeda diljem zemlje. 

Na snimci koja je na gruzijskoj državnoj televiziji emitirana u utorak vidi se kako uniformirani čuvari u zatvoru u Tbilisiju tuku zatvorenike, a jednog seksualno zlostavljaju metlom. Nakon emitiranja snimke ministrica zadužena za zatvorske ustanove bila je prisiljena dati ostavku, a iz vladajuće stranke tvrde kako je film Objavila oporba koja želi diskreditirati vladu uoči parlamentarnih izbora 1. listopada. 

Zlostavljanje zatvorenika u zatvoru Gldani 8 potaknulo je najveće prosvjede u Tbilisiju, ali i u gradu Batumi na jugu zemlje. Bijesni prosvjednici tražili su ostavku ministrice Khatune Kalmakhelidze zadužene za zatvore koja je nakon odlaska izjavila kako njezini napori da se zaštite ljudska prava u zatvorima ipak nisu bili dovoljni. 

Predsjednik Mikheil Saakashvili izrazio je ljutnju i šok nakon objave snimke koja je samo potvrdila sumnje da se zatvorenici u gruzijskim zatvorima zlostavljaju te je obećao da će kazniti odgovorne. 

Izbori su test za demokraciju

Inače izbori u Gruziji 1. listopada smatraju se najvećim testom za demokraciju od Revolucije ruža 2004. godine. Predsjednikovoj stranci najveća je konkurencija najbogatiji čovjek u Gruziji, Bidzina Ivanishvili koji je obećao da će smijeniti sadašnju vladu. 

Kada je Saakashvili došao na vlast nakon revolucije poduzeo je oštre mjere protiv zločina, a ulice je učinio sigurnijima zatvaranjem mnogih zločinaca koji su zapravo vodili državu. Ipak, kritičari smatraju da je Gruzija sada otišla u drugu krajnost, odnosno da je vlada postala autoritarna, piše BBC

Idi na 24sata

Komentari 9

  • axlica 20.09.2012.

    pa kaj vi mislite da je sva ta ekipa u zatvoru cvijeće? pa to su isti oni za koje po portalu pišete da treba ubit, kamenovat, mučit itd i kad se to dogodi, onda se opet uzjebu ljudi. neka im rade što hoće, da su bili normalni, nebi došli do zatvora.

  • Brčak 19.09.2012.

    Kad neko od kriminalaca napravi neko zlodjelo mi odmah svi na portalu tražimo linč ,kad čuvari tim istim kriminalcima vraćaju samo dio onog što su oni nekom učinili onda se mi kao zgražamo....zato djeco živite pošteno da vas ne zatvore i zločesti čuvari ne zlostavljaju

  • barby-barby 19.09.2012.

    a šta mislite da kod nas nas nema maltretiranja zatvorenika...samo što su jako podmitljivi...a uvijek ko i svagdje u našoj državi naj...sirotinja

Komentiraj...
Vidi sve komentare