To je to što me zanima!

GSS-ovci izvlačili iz špilje ozlijeđenog speleologa

Speleolozi su istraživali Panjkovu špilju. Jedan se okliznuo i uganuo gležanj. Noga mu je jako otečena i ne može hodati. Špilja je potopljena...
Vidi originalni članak

Ekipa Gorske službe spašavanja dobiva poziv u pomoć. Trideset spasioca, od toga pet žena, dolaze na nepoznati teren. Ulaz špilje je niži od metra. Imaju ronilačka odijela. Ne znaju što ih čeka. Nakon dva kilometra hodanja kroz vodu dolaze do jezera. Do ozlijeđenog moraju plivati. Voda je duboka i do tri metra, a negdje između stropa špilje i vode ima nekoliko centimetara.
- Napravili smo bivak, ležaljku koju smo zakačili za stijenu. Ozlijeđenom smo pružili prvu pomoć, utoplili ga i nahranili. U dubljoj vodi transportirali smo ga u gumenom čamcu - kaže Robert Erhardt (48), pročelnik zagrebačke postaje GSS-a. Izvukli su ga nakon četiri sata. Na sreću, ovo je bila samo vježba ekipa GSS-a iz cijele Hrvatske. Osposobljavaju se za pomoć u svim uvjetima. Rakovica je uz granicu s BiH, a do špilje nije bilo pročišćenog puta. Hodali su satima da je nađu.

KONTAKT S POVRŠINOM
Tijekom akcije na površini je ostalo troje GSS-ovaca. Vođa ekipe Filip Filipović (28) koordinirao je akciju. Imali su i posebni električni telefon, koji je izumio GSS-ovac Ivica Radić (37), a koji može u vodu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare