To je to što me zanima!

GSS-ovci: Tražimo da nas pošalju spašavati u Kinu

KINA: Novi potres jačine 6,1 stupanj po Richteru pogodio je kinesku pokrajinu Sečuan. Konačni broj žrtava će, tvrde kineske vlasti, biti 50.000
Vidi originalni članak

Gorska služba spašavanja u svojim redovima ima oko 20 pripadnika koji su obučeni za pomoć u katastrofama. Spremni su, kaže Vladimir Lindić, pročelnik zagrebačkoga GSS-a, pomoći u spašavanju u Kini, koju je pogodio novi potres. Vlasti su potvrdile da bi broj žrtava mogao biti veći od 50.000.
- Odmah bih otišao u Kinu pomoći nesretnim ljudima, ali mi kao služba ne možemo sami odrediti gdje ćemo ići. Čekamo Državnu upravu za zaštitu i spašavanje da nas pošalje ako želi - kaže Lindić, koji tvrdi da bi se ekipa za Kinu brzo složila. Iako mu je Kina nepoznat teren, ne bi ga, kaže, bilo strah jer je navikao na rad u svim uvjetima. Bio bi mu to i izazov.
- Nakon toliko godina rada spašavanje i pronalaženje nestalih osoba postalo mi je rutina. Volim svoj posao, kao i ostali - kaže Lindić. Dopročelnik GSS-a Ivan Host kaže da je hrvatska Gorska služba spašavanja obučena za rad na nepristupačnim terenima poput jama i stijena. U potragu za nestalim ljudima na nepristupačnim terenima obično idu sa psima. Najpoznatiji hrvatski psi tragači su Hosan, Yoda, Tau i Mal.

KUJICA SPASILA DJEČAKA
Josip Granić vlasnik je kujice Hosan, koja je u Požegi spasila dječaka. On je pao u jarak i nitko nije znao gdje je. Hosan mu je spasila život i, uz Joda i Mela, najbolji je pas tragač u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • wittch 19.05.2008.

    pa idite...šta se čeka,već ste trebali biti tamo

Komentiraj...
Vidi sve komentare