To je to što me zanima!

Guantanamo: Prvo suđenje bivšem Osaminom vozaču

Zatvor u američkoj bazi na Kubi je osnovan nakon napada na SAD 2001. Često ga se kritizira zbog mučenja ljudi kojima su uskraćena sva prava
Vidi originalni članak

Prvo suđenje za ratne zločine u Guantanamu na Kubi, počet će u ponedjeljak protiv bivšeg vozača i tjelohranitelja Osame Bin Ladena, Salima Ahmeda Hamdana. Taj državljanin Jemena, mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora ukoliko ga sud proglasi krivim za planiranje i pružanje materijalne potpore terorističkim akcijama. Hamdan je na saslušanju pred početak sudskog procesa rekao da je u zatvoru, između ostaloga, bio zlostavljan, da su mu prijetili smrću i lišavali ga sna pred ispitivanje.
U Guantanamu, zatvoru osnovanom u siječnju 2002. godine za osumnjičene za terorizam nakon napada na SAD 11. rujna 2001., trenutačno je oko 265 zatočenika, od kojih je 80 predviđeno za suđenje. Zatvor Guantanamo često je meta kritika zbog vijesti da se u njemu zatvorenici muče, zlostavljaju, da im je onemogućen pristup svjedocima, zapisima i drugim dokazima, te da su im općenito uskraćena prava koja im kao ratnim zarobljenicima pripadaju po Ženevskim konvencijama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare