To je to što me zanima!

Guterres pozvao talibane da zaustave ofenzivu u zemlji: 'Afganistan izmiče kontroli'

Talibanski militanti su zauzeli tri velika afganistanska grada i cijeli niz pokrajinskih prijestolnica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih tjedana na terenu, a stežu obruč oko Kabula čija je sudbina neizvjesna
Vidi originalni članak

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u petak talibane da odmah zaustave ofenzivu u Afganistanu i upozorio je da "Afganistan izmiče kontroli".

"Ovo je trenutak da se zaustavi ofenziva. Ovo je trenutak da se pokrenu ozbiljni pregovori. Ovo je trenutak da se izbjegne produženi građanski rat ili izolacija Afganistana", rekao je Guterres novinarima u New Yorku.

NAPADI NA CIVILE, UBOJSTVA... NATO zabrinut zbog teškog nasilja talibana u Afganistanu

Talibanski militanti su do petka zauzeli tri velika afganistanska grada i cijeli niz pokrajinskih prijestolnica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih tjedana na terenu, a također stežu obruč oko Kabula čija je sudbina sada neizvjesna.

Guterres je pozvao sve strane da učine više kako bi zaštitili civile.

Također je rekao da je "duboko uznemiren zbog prvih naznaka da talibani uvode teška ograničenja ljudskih prava u područjima koja su pod njihovom kontrolom, a posebice prava žena i novinara".

"Posebice su zastrašujuća i srceparajuća izvješća o otimanju teško stečenih prava afganistanskim djeevojčicama i ženama", rekao je.

STEŽE SE OBRUČ Kabul pred padom? Talibani silovito napreduju, SAD šalje vojsku zbog evakuacije građana

Pod talibanskom vlašću između 1996. i 2001. žene nisu mogle raditi a djevojčicama nije bilo dopušteno pohađati školu. Žene su morale pokrivati lica i imati pratnju muškog rođaka ako su željele izaći iz kuće.

Ujedinjeni narodi prate i procjenjuju sigurnosnu situaciju u Afganistanu "iz sata u sat" i sele dio osoblja u Kabul, ali nikoga ne evakuiraju iz zemlje, rekao je glasnogovornik UN-a ranije u petak.

UN ima oko 3000 lokalnog osoblja i tristotinjak međunarodnog na terenu u Afganistanu, kazao je novinarima glasnogovonik Stephane Dujarric.

AFGANISTAN PRED PADOM Talibani zauzeli Kandahar, traje evakuacija diplomata iz zemlje

Sjedinjene Države šalju oko 3000 dodatnih vojnika kako bi pomogli u evakuaciji osoblja američkog veleposlanstva, a Britanija raspoređuje oko 600 vojnika za evakuaciju svojih građana. Većina od 3000 američkih vonika trebala bi doći do kraja vikenda, priooćio je u petak Pentagon. Druga veleposlanstva, uključujući ona Nizozemske, Njemačke i Norveške, te humanitarne skupine priopćili su da također izvlače svoje ljude.

Od početka godine gotovo 400.000 ljudi raseljeno je zbog sukoba diljem Afganistana, priopćili su Ujedinjeni narodi. Dujarric je rekao da je 10.350 interno raseljenih osoba došlo u Kabul u razdoblju od 1. srpnja do 12. kolovoza.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • heisenberg4231 14.08.2021.

    bitno da su im ruze cvjetale zadnjih 20 godina pod okupacijom amerikanaca. sto onda niste izvjestavali uopce, a kamoli ovoliko, o svim stotinama tisuca pobijenih civila, ako ne i vise od milijuna? tada vas nije bilo, kao ni ovog krasnog zabrinutog direktora UN-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare