To je to što me zanima!

Guverner HNB-a: Dilema "HNB ili MMF" je skroz lažna dilema

U bilo kojem razvoju događaja se radi o tome koliko zemlja ima snage sama provesti reforme i fiskalnu konsolidaciju, a morat ćemo to napraviti, rekao je Vujčić
Vidi originalni članak

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je u Dnevniku HTV-a rekao kako smatra da je ta dilema koja se postavlja "HNB ili MMF" zapravo lažna dilema.

- U bilo kojem razvoju događaja se radi o tome koliko zemlja ima snage sama provesti reforme i fiskalnu konsolidaciju, a morat ćemo to napraviti - rekao je Vujčić. Dodao je kako je HNB 2009. godine zapravo svojim potezima kupovao vrijeme, što zapravo rade i središnje banke drugih zemalja da mogu napraviti prilagodbe.

- Pitali smo se i ranije bi li bilo bolje da MMF dođe odmah, a ipak o tome Vlada mora odlučiti. Prije tri godine je situacija bila drugačija jer je kriza bila na početku, ali i na vrhuncu - rekao je guverner. Dodao je kako HNB devizne rezerve neće otpuštati, jer za to nema razloga. Komentirao je i kako će država sigurno dio svojih potreba zaduživanja obaviti na domaćem tržištu.

- Za građane to nema nikakve velike razlike. Građani moraju biti svjesni da smo u situaciji kakvoj jesmo, a cijela situacija se neće moći odgoditi sa ni bez MMF-a - istaknuo je Vujčić. Naglasio je kako će Hrvatska sljedeće godine imati i Europsku uniju, koja će raditi obvezujuće prepreke koje će Hrvatska morati ispuniti.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • zdepar 18.12.2012.

    sada bi nam gosp. Rohatinski dobro došao, možda bi čak svojom reputacijom u bankarskim krugovima i amortizirao nesuvisle poteze vlade, gotovo sam siguran da bi održao rejting, ali što ćeš kada moraš prijatelja namjestiti

  • WOMANIZER 17.12.2012.

    ma, ti samo komentiraš i to je to!

  • Malleus Maleficarum 17.12.2012.

    Narodna banka je u svakoj civiliziranoj zemlji institucija kojoj je sveti zadatak štititi financijske interese zemlje i njenih građana. To je tako svugdje , osim u Hrvatskoj. HNB i njeni guverneri štite samo interese krupnog lkapitala ( komercijalne banke u stranom vlasništvu) i uvozničkog lobija. Posljednji potez u tom smjeru bila je prodaja zlatnih rezervi u vrijeme kad je cijena zlata na svjetskom tržištu rapidno rasla, pa je tako Hrvatska sada jedna od rijetkih ( ako ne i jedina) zemalja koja nema zlatnih rezervi. Pametnom dosta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare