To je to što me zanima!

H. Swoboda: Hrvatska bi u Uniju mogla ući 2011. god.

BRUXELLES: Europski parlament će u četvrtak glasovati o rezoluciji o napretku Hrvatske čiji je nacrt sastavio izvjestitelj za Hrvatsku Swoboda
Vidi originalni članak

Ako Hrvatska provede sve reforme, Hrvatska može dovršiti pregovore 2009. i postati članicom 2011. - pozvao je kolege zastupnike parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu u Bruxellesu.
Gotovo svi sudionici u raspravi s optimizmom su govorili o hrvatskim izgledima da brzo dovrši pristupni proces, ali su i isticali da Hrvatska mora obaviti svoj dio posla, u prvom redu u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, restrukturiranju brodogradnje. Swoboda i još nekoliko zastupnika pohvalili su činjenicu da je potpredsjednik Vlade iz redova srpske nacionalne manjine. Hrvatska je pohvaljena i za odluku o odgodi primjene ZERP-a za zemlje članice EU-a.
- Nakon što je riješeno pitanje ZERP-a, stvoreni su uvjeti da se deblokiraju određena područja u pregovorima - rekao je Swoboda. Povjerenik za proširenje Olli Rehn također je istaknuo odgodu ZERP-a kao ključni moment za brzi nastavak pregovora.
Rehn je ponovio namjeru Komisije da ove jeseni donese indikativni kalendar za dovršetak pregovora u jesen sljedeće godine pod uvjetom da Hrvatska ispuni određene uvjete.
- Da bismo do toga došli Hrvatska mora predati sva mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja i sada nema vremena za gubljenje. Također će trebati ispunjavati obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te osigurati hitno i značajno poboljšanje u upravljanju financijskom pomoći EU-a - naglasio je Rehn.
Od iznimno povoljnog tona u raspravi odudarao je slovenski socijaldemokratski zastupnik Borut Pahor koji je tražio dalji pritisak na Hrvatsku u rješavanju otvorenih pitanja granica sa susjedima.
- Jednostrani potezi Hrvatske u pitanjima granica sa susjednim državama nisu iznimke nego pravilo. Iznimno je samo to da je Hrvatska morala odstupiti od svog jednostranog poteza tek kada je stavljena pred izbor: ili EU ili nacionalistička izolacija - rekao je Pahor. Zastupnica Ljudmila Novak iz stranke Nova Slovenija, zamjerila je kolegama europarlamentarcima na pretjeranom hvaljenju Hrvatske govoreći kako je Hrvatska sama zakuhala problem ZERP-a. Ryszard Czarnecki, zastupnik iz redova poljske stranke Samoobrana istaknuo je u svojoj raspravi da je "hrvatska nacija starija od nekih zemalja utemeljiteljica EU-a, poput Belgije ili Luksemburga" te da EU nema pravo odgađati njezin pristup Uniji. Czarnecki je podsjetio svoje kolege da "kravata koju svi nose potječe od Hrvata".

Idi na 24sata

Komentari 5

  • drug Tito_1 10.04.2008.

    E da sam vam ja živ već bi bili u EU razvijeniji nego Njemačka.

  • user_806 10.04.2008.

    Mogli bi u Uniju samo ne 2011 jer brodogradilišta su veliki problem(to nam moraju najprije uzeti).Ma sve ovo šta sijedi u EU parlamentu 50% je ološ i kriminalci.

  • mayhem26 10.04.2008.

    Hrvatska če u EU kad nestane vode na zemlji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare