Obavijesti

News

Komentari 5

H. Swoboda: Hrvatska bi u Uniju mogla ući 2011. god.

H. Swoboda: Hrvatska bi u Uniju mogla ući 2011. god.
1

BRUXELLES: Europski parlament će u četvrtak glasovati o rezoluciji o napretku Hrvatske čiji je nacrt sastavio izvjestitelj za Hrvatsku Swoboda

VIDEO

Ako Hrvatska provede sve reforme, Hrvatska može dovršiti pregovore 2009. i postati članicom 2011. - pozvao je kolege zastupnike parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu u Bruxellesu.
Gotovo svi sudionici u raspravi s optimizmom su govorili o hrvatskim izgledima da brzo dovrši pristupni proces, ali su i isticali da Hrvatska mora obaviti svoj dio posla, u prvom redu u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, restrukturiranju brodogradnje. Swoboda i još nekoliko zastupnika pohvalili su činjenicu da je potpredsjednik Vlade iz redova srpske nacionalne manjine. Hrvatska je pohvaljena i za odluku o odgodi primjene ZERP-a za zemlje članice EU-a.
- Nakon što je riješeno pitanje ZERP-a, stvoreni su uvjeti da se deblokiraju određena područja u pregovorima - rekao je Swoboda. Povjerenik za proširenje Olli Rehn također je istaknuo odgodu ZERP-a kao ključni moment za brzi nastavak pregovora.
Rehn je ponovio namjeru Komisije da ove jeseni donese indikativni kalendar za dovršetak pregovora u jesen sljedeće godine pod uvjetom da Hrvatska ispuni određene uvjete.
- Da bismo do toga došli Hrvatska mora predati sva mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja i sada nema vremena za gubljenje. Također će trebati ispunjavati obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te osigurati hitno i značajno poboljšanje u upravljanju financijskom pomoći EU-a - naglasio je Rehn.
Od iznimno povoljnog tona u raspravi odudarao je slovenski socijaldemokratski zastupnik Borut Pahor koji je tražio dalji pritisak na Hrvatsku u rješavanju otvorenih pitanja granica sa susjedima.
- Jednostrani potezi Hrvatske u pitanjima granica sa susjednim državama nisu iznimke nego pravilo. Iznimno je samo to da je Hrvatska morala odstupiti od svog jednostranog poteza tek kada je stavljena pred izbor: ili EU ili nacionalistička izolacija - rekao je Pahor. Zastupnica Ljudmila Novak iz stranke Nova Slovenija, zamjerila je kolegama europarlamentarcima na pretjeranom hvaljenju Hrvatske govoreći kako je Hrvatska sama zakuhala problem ZERP-a. Ryszard Czarnecki, zastupnik iz redova poljske stranke Samoobrana istaknuo je u svojoj raspravi da je "hrvatska nacija starija od nekih zemalja utemeljiteljica EU-a, poput Belgije ili Luksemburga" te da EU nema pravo odgađati njezin pristup Uniji. Czarnecki je podsjetio svoje kolege da "kravata koju svi nose potječe od Hrvata".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...