To je to što me zanima!

Haag: Stanišiću i Simatoviću prijeti doživotno zatvaranje

Kao ključni pripadnici udruženog zločinačkog pothvata, oni su ubijali, deportirali, preselili i prognali tisuće nesrba tijekom pet godina s područja Hrvatske i BiH
Vidi originalni članak

Haški tužitelji zatražili su od raspravnog vijeća Haškog suda da osudi bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, na kaznu doživotnog zatvora, objavio je ICTY. 

- Uzimajući u obzir težinu zločina koji im se stavljaju na teret, ulogu koju je svaki od optužnih igrao u njima... tužiteljstvo predlaže sudu da ih, u slučaju da ih proglasi krivima po svim točkama optužnice, osudi na kaznu doživotnog zatvora - navodi se u završnom podnesku tužitelja objavljenom dan uoči iznošenja trodnevnih završnih riječi u predmetu Stanišić-Simatović u Den Haagu, javlja HRT

Kao ključni pripadnici udruženog zločinačkog pothvata, Stanišić i Simatović su ubijali, deportirali, prisilno preselili i prognali tisuće nesrba tijekom gotovo pet godina s velikih područja Hrvatske i BiH. Bili su nezamjenjivi u uspješnoj provedbi zajedničkog plana zločinačkog pothvata koji je s područja koja su bila njihov cilj uglavnom ispraznio nesrbe koji su tamo živjeli u 1990. 

U podnesku se pojašnjava da tužiteljstvo predlaže izricanje kazni doživotnog zatvora unatoč postojanju olakotnih okolnosti zbog toga što je težina zločina i šteta koju su ti zločini nanijeli tolikim nevinim civilima tako velika, tako nepopravljiva i tako nepotrebna da u znatnoj mjeri prevladava nad bilo kakvim olakotnim okolnostima. 

Olakotne okolnosti su njihova uloga u oslobađanju zatočenih pripadnika UN-a u ljeto 1995. ili Stanišićeva konstruktivna uloga u Daytonskim mirovnim pregovorima.

Izvođenje dokaza završeno je još krajem svibnja prošle godine.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • plavi-9 29.01.2013.

    Naravno treba ih zatvoriti, doživotno kaj su mislili da mogu proć nekažnjeno. Toliko su zla nanjeli da im je to minimalna kazna.

  • lisce 28.01.2013.

    vješala...i to dva puta...da budu sigurni....

  • Prva proleterska_1_1 28.01.2013.

    Njima , kao najvažnijim operativcima Miloševićkoga plana ,potrebno je dodjeliti po dve doživotne , da slućajno nikada više ne izađu na svijetlo dana .Ljepo bi bilo , da pozovu i Cosića , kao i onoga direktora RTS Tijanića.

Komentiraj...
Vidi sve komentare