To je to što me zanima!

HČSP nogomet: Nastupaju s ustaškim obilježjima u Splitu

Svi peru ruke: HČSP ima nogometni klub koji u grbu ima stilizirano slovo U. Iako krše zakon, uredno se natječu u ligi. Predsjednik je Luka Podrug, gradski vijećnik
Vidi originalni članak

Splitski malonogometni klub Ustanik natječe se u drugoj malonogometnoj ligi.

Klub je to Hrvatske čiste stranke prava, a predsjednik mu je Luka Podrug, splitski gradski vijećnik. Kapetan momčadi je njegov sin Jakov, koji s ostatkom tima na dresu nosi simbol fašističke tvorevine. Podruzi u tome ne vide ništa sporno.

- Htio sam registrirati klub sa slovom Č i petokrakom, pa mi nisu dali. Okrenuli smo slovo i nastalo je U, a zvijezda je bila dotrajala pa se razbila i od nje je nastao grb - pokušao je biti duhovit Luka Podrug. Kaže kako se ne osjeća dužan “raznim bolesnicima” objašnjavati grb kluba. Klub HČSP-ovih jurišnika za loptom registriran je još 2006. Povjerenik druge malonogometne lige kaže da mu nitko od delegata nije prijavio nepravilnosti.

- Kako vi možete biti sigurni da je u pitanju ustaška ikonografija - odgovorili su u županijskom nogometnom savezu. Odgovornost su prebacili na Ured za državnu upravu, gdje se klub registrirao. Tamo kažu da klub djeluje u skladu sa svojim statutom, u kojem grb nije unesen ni opisan jer ne mora ni biti. Drugim riječima, pojma nemaju kako izgleda grb kluba koji su registrirali.

- Mi nismo ti koji ocjenjuju znakove i obilježja pojedinih udruga niti imamo zakonsko pravo reagirati - skidaju sa sebe odgovornost u Uredu državne uprave.

Prekršajni zakon, međutim, živi u prošlosti, kao i ovaj malonogometni klub. Prema zakonu prepisanom iz SFRJ, tko nošenjem i isticanjem simbola na javnome mjestu remeti javni red i mir može biti kažnjen novčanom kaznom od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana. 

Idi na 24sata

Komentari 708

  • zigazigiczigosan 16.11.2013.

    u je jako dobro i lijepo slovo inspirira me na uju a slovo p na pi,,,u

  • BrankoLovric 16.11.2013.

    ja jesam ustaša pa šta . svi koji me ne vole nek crknu

  • user_311594 15.11.2013.

    Bilo je to davno kada je tvornica sibica iz Osijeka na kutiji otisnula neku slicicu i okruzila sa zlatnim polukrugom. Uzbuna u Beogradu, to je ustasko i slicno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare