To je to što me zanima!

HDZ je raspisao izbore: 'Bit će puno strasti, ali budite pošteni'

Rokovi kreću od sutra i sve završava Općim saborom HDZ-a 17. svibnja. Izbori za predsjednika stranke održat će se 15. ožujka, a drugi krug, ako će ga biti, planiran je za 22. ožujka
Vidi originalni članak

U središnjici HDZ-a u četvrtak poslijepodne počela je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su raspisani unutarstranački izbori, a po prvi će puta novo vodstvo stranke biti birano po načelu jedan član - jedan glas.

- Donijeli smo odluku o unutarstranačkim izborima. Rokovi kreću od sutra i sve završava Općim saborom HDZ-a 17. svibnja. Izbori za predsjednika stranke održat će se 15. ožujka, a drugi krug, ako će ga biti, planiran je za 22. ožujka. Kandidati potpise mogu skupljati od 10. do 28. veljače, a bit će potrebno skupiti 10.500 potpisa. Kandidati za potpredsjednika moraju skupiti nešto više od 6000 potpisa. Nakon toga ide provjera, a kampanja traje od 2. ožujka do 15. ožujka - rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković

POGLEDAJTE VIDEO: 

Istaknuo je da su dogovorili pravila i članke koji pozivaju na poštenu borbu i čuvanje dostojanstva kandidata. 

- Ovo su izbori koji će donijeti puno strasti i emocija, ali svima u prvom planu trebaju biti interesi HDZ-a. Naravno da bi teške riječi loše utjecale na poziciju HDZ-a i rejting u javnosti pa vjerujem da će kandidati voditi računa o interesima stranke - rekao je. 

Istaknuo je da stranka ipak nije uvela ženske kvote, kao što je on sam predložio, no da će poručiti timovima da vode računa o broju žena u svojim redovima. 

Jandroković je otkrio da će u Gradu Zagrebu biti 17 biračih mjesta, dva u Splitu, dok će u svim ostalim gradovima i općinama biti po jedno biračko mjesto

- Vodili smo računa da proces bude transparentan, demokratski, i nadamo se da će se puno ljudi odazvati - rekao je. 

Plenković ne očekuje prljavu kampanju 

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prije početka sjednice novinarima je tek kratko rekao da ne očekuje prljavu kampanju tijekom unutarstranačkih izbora.

- Ne, pa zašto - kazao je odgovarajući na novinarski upit očekuje li prljavu kampanju.

Članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na posljednjoj sjednici dogovorili su da će unutarstranački izbori biti raspisani 7. veljače, nakon čega će početi procedura izbora predsjednika i zamjenika te četiri potpredsjednika stranke.

Izbori na kojima će biti izabrano novo vodstvo HDZ-a održat će se 15. ožujka, a bude li potrebno, drugi krug izbora bit će 22. ožujka.

Po Statutu HDZ-a, da bi se mogli natjecati na izborima, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika te stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a potpredsjednici tri posto. Ukupan broj članova bit će definiran na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000.

Potpise kandidati moraju skupiti 15 dana prije izbora kako bi se oko 1. ožujka znalo tko su kandidati za najvažnije dužnosti – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Očekuje se da će aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković svoju kandidaturu, izborni stožer i kandidate za zamjenika te potpredsjednike predstaviti nakon raspisivanja izbora.

Do sada je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a potvrdio Miro Kovač, a kandidature za zamjenika predsjednika i potpredsjednika stranke potvrdili su Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

Kovač je, najavljujući svoju kandidaturu, ocijenio kako je HDZ-u potreban zaokret jer su doživjeli dva velika neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima. 

Da će se kandidirati za funkciju potpredsjednika HDZ-a novinarima je prije početka sjednice potvrdio i aktualni potpredsjednik Tomislav Tolušić, a kandidaturu za tu funkciju danas je najavio i bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić.  

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za kojeg se spekuliralo da će u petak u Sesvetama najaviti kandidaturu za predsjednika stranke, prema pisanju medija, od toga je odustao.

Idi na 24sata

Komentari 102

  • vidum 08.02.2020.

    "Pošteni"? HDZ-ovci i poštenje?

  • NenadLevar 07.02.2020.

    Plenkovic je pao sa marsa, on ima veze sa hdz om koliko i staljin sa demokracijom!

  • NenadLevar 07.02.2020.

    Kovac znaci desnica na vlast,plenkonja znaci velika koalicija sa SDP promjena ustava RH i nova jugoslavija kao regija u EU!

Komentiraj...
Vidi sve komentare