Obavijesti

News

Komentari 102

HDZ je raspisao izbore: 'Bit će puno strasti, ali budite pošteni'

HDZ je raspisao izbore: 'Bit će puno strasti, ali budite pošteni'
1

Rokovi kreću od sutra i sve završava Općim saborom HDZ-a 17. svibnja. Izbori za predsjednika stranke održat će se 15. ožujka, a drugi krug, ako će ga biti, planiran je za 22. ožujka

VIDEO

U središnjici HDZ-a u četvrtak poslijepodne počela je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su raspisani unutarstranački izbori, a po prvi će puta novo vodstvo stranke biti birano po načelu jedan član - jedan glas.

- Donijeli smo odluku o unutarstranačkim izborima. Rokovi kreću od sutra i sve završava Općim saborom HDZ-a 17. svibnja. Izbori za predsjednika stranke održat će se 15. ožujka, a drugi krug, ako će ga biti, planiran je za 22. ožujka. Kandidati potpise mogu skupljati od 10. do 28. veljače, a bit će potrebno skupiti 10.500 potpisa. Kandidati za potpredsjednika moraju skupiti nešto više od 6000 potpisa. Nakon toga ide provjera, a kampanja traje od 2. ožujka do 15. ožujka - rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković

POGLEDAJTE VIDEO: 

Istaknuo je da su dogovorili pravila i članke koji pozivaju na poštenu borbu i čuvanje dostojanstva kandidata. 

- Ovo su izbori koji će donijeti puno strasti i emocija, ali svima u prvom planu trebaju biti interesi HDZ-a. Naravno da bi teške riječi loše utjecale na poziciju HDZ-a i rejting u javnosti pa vjerujem da će kandidati voditi računa o interesima stranke - rekao je. 

Istaknuo je da stranka ipak nije uvela ženske kvote, kao što je on sam predložio, no da će poručiti timovima da vode računa o broju žena u svojim redovima. 

Jandroković je otkrio da će u Gradu Zagrebu biti 17 biračih mjesta, dva u Splitu, dok će u svim ostalim gradovima i općinama biti po jedno biračko mjesto

- Vodili smo računa da proces bude transparentan, demokratski, i nadamo se da će se puno ljudi odazvati - rekao je. 

Plenković ne očekuje prljavu kampanju 

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prije početka sjednice novinarima je tek kratko rekao da ne očekuje prljavu kampanju tijekom unutarstranačkih izbora.

- Ne, pa zašto - kazao je odgovarajući na novinarski upit očekuje li prljavu kampanju.

Članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na posljednjoj sjednici dogovorili su da će unutarstranački izbori biti raspisani 7. veljače, nakon čega će početi procedura izbora predsjednika i zamjenika te četiri potpredsjednika stranke.

Izbori na kojima će biti izabrano novo vodstvo HDZ-a održat će se 15. ožujka, a bude li potrebno, drugi krug izbora bit će 22. ožujka.

Po Statutu HDZ-a, da bi se mogli natjecati na izborima, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika te stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a potpredsjednici tri posto. Ukupan broj članova bit će definiran na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000.

Potpise kandidati moraju skupiti 15 dana prije izbora kako bi se oko 1. ožujka znalo tko su kandidati za najvažnije dužnosti – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Očekuje se da će aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković svoju kandidaturu, izborni stožer i kandidate za zamjenika te potpredsjednike predstaviti nakon raspisivanja izbora.

Do sada je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a potvrdio Miro Kovač, a kandidature za zamjenika predsjednika i potpredsjednika stranke potvrdili su Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

Kovač je, najavljujući svoju kandidaturu, ocijenio kako je HDZ-u potreban zaokret jer su doživjeli dva velika neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima. 

Da će se kandidirati za funkciju potpredsjednika HDZ-a novinarima je prije početka sjednice potvrdio i aktualni potpredsjednik Tomislav Tolušić, a kandidaturu za tu funkciju danas je najavio i bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić.  

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za kojeg se spekuliralo da će u petak u Sesvetama najaviti kandidaturu za predsjednika stranke, prema pisanju medija, od toga je odustao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.