To je to što me zanima!

'HDZ-u ne treba lijepiti etikete korupcije, to im je dijagnoza...'

Iz SDP-a najavili su da će uskoro predložiti izmjene zakona kojim bi se odbijanje dostavljanja dokumentacije Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa kažnjavali sa 5.000 do 50.000 kuna.
Vidi originalni članak

Prije saborske rasprave o SDP-ovim izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Arsen Bauk (SDP) kazao kako bi nakon premijerovog zahtjeva za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković, ali i odbijanja da im dostavi svu dokumentaciju vezanu za službeni put HDZ-ovih dužnosnika vladinim avionom u Helsinki, netko od vladajućih trebao jasno reći da je politika HDZ-a i Plenkovića da se ono treba razoriti.  

Podsjetio je da su izmjene zakona predali prije tri mjeseca u saborsku proceduru, ali i najavio je da će na vladin prijedlog izmjena istog zakona, koji je u proceduri, podnijeti amandmane i to na način da se i na zastupnike u Europskom parlamentu i dužnosnike u Europskoj komisiji odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Bauk je najavio da će uskoro predložiti da se zakonom propiše da se nedostavljanje dokumentacije Povjerenstvu kažnjava s 5.000 do 50.000 kuna.  

Podsjetimo, izmjene o kojima će poslijepodne raspravljati zastupnici želi se razriješiti pitanje opstrukcije rada Povjerenstva od strane vladajućih. Predlažu da predsjednica i članovi Povjerenstva se moraju izuzeti od postupanja u predmetu ako su s dužnosnikom rodbinski ili tazbinski povezani, ako su u bliskom osobnom odnosu, ako su s dužnosnikom u gospodarskom ili drugom poslovnom odnosu i u drugim situacijama koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristranost.

U slučaju da se sami ne izuzmu, o zahtjevu za izuzeće trebalo bi odlučivati tročlano vijeće Visokog upravnog suda i to u roku od osam dana.

- Slažem se s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem da njegovoj Vladi i HDZ-u ne treba lijepiti etikete korupcije, jer to što se tamo događa ne može se nazvati etiketom nego dijagnozom, a terapija koju provodi Plenković je potpuno kriva. Plenković je u obračunu sa Vulinom citirao film 'Ko to tamo peva' rečenicom 'propisi su propisi'. Bilo bi dobro da i njega netko podsjeti na tu rečenicu kada je riječ o odnosu prema Povjerenstvu. Kada govorimo o HDZ-u i korupciji, meni je jedan drugi citat iz tog filma pada na pamet, a glasi: 'Ne brinite, puška je zakočena', a ona je opalila tri sekunde nakon. Tako je vjerojatno s HDZ-om i korupcijom - kazao je Bauk.   

Željko Jovanović (SDP) koji je ujedno i predsjednik Antikorupcijskog vijeća ocijenio je kako je HDZ 'okovan sukobom interesa, što je najteži teret za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj'.

- HDZ ne može protiv sebe jer su sukob interesa i korupcija utkani u njihov genetski kod, što pokazuje i fešta nakon oslobađajuće presude Božidaru Kalmeti, iako su dokazani korupcija i mito, a HDZ-ovci osuđeni za zlouporabu položaja i vlastito bogaćenje - rekao je Jovanović.

SDP će krenuti s nizom antikorupcijskih zakona kojima će pokazati da se može boriti protiv korupcije i prijeći s riječi na djela.

 

Idi na 24sata

Komentari 57

  • help 26.09.2019.

    Evo ga opet se javljaju oni koji su imali priliku i nisu napravili nista, kao ni ovi sada...

  • 25.09.2019.

    Hadezenjare ne postuju institucije RH. I zato DOLJE HDZ!!!!

  • darko darko 25.09.2019.

    Arsenije i Jovo bi ma vlast, fulali ste državu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare