To je to što me zanima!

HGSS preduhitrio nevrijeme i spasio planinara na Velebitu

Znali su da moraju brzo reagirati. Samo nekoliko sati od završetka akcije Velebit je zahvatilo olujno nevrijeme uz grmljavinu i jak vjetar. Da ga nisu locirali na vrijeme ishod možda i ne bi bio uspješan
Vidi originalni članak

U nedjelju par sati nakon početka akcije spašavanja timovi HGSS Stanice Gospić na predjelima Biokova pronašli su mrtvu Poljakinju. Istog dana u 20.10 sati zaprimili su poziv za pomoć od planinara koji se nalazio na južnom Velebitu na području između Jelove Ruje i Panosa.

Planinar je sudjelovao na obnovi planinarskog skloništa Šugarska Duliba te u namjeri da skrati put do svoga cilja skrenuo je sa staze i u jednom trenutku se dezorijentirao. Kako se približavala noć, a znao je da se nalazi na nepristupačnom terenu,učinio je najbolje što je mogao pri čemu se popeo na najbliži vrh i pozvao u pomoć gorske spašavatelje.

Po uspostavi kontakta sa spašavateljima, planinar je uspio približno objasniti gdje se nalazi, a nedugo nakon uspio je i poslati koordinate s mobilnog uređaja.

- Kako se spremalo nevrijeme, znali smo da moramo brzo reagirati. 11 spašavatelja, s dva vozila, krenulo je odmah prema zaprimljenoj lokaciji, a planinar je dobio uputu da ostane na danoj lokaciji kako ne bi izgubio signal, a time i gorski spašavatelji kontakt s njim - kazali su HGSS-ovci.

Nakon što su spašavatelji vozilima stigli na najbližu poziciju prema planinaru, planinar je začuo sirenu i uočio bljeskalice te po dogovoru krenuo se spuštati s vrha prema makadamskoj cesti. Nasreću, izgubljeni planinar nije bio previše udaljen od ceste pa se relativno brzo spustio do spašavatelja.

Naizgled riječ je o jednostavnoj, vrlo brzo riješenoj i bezazlenoj potražnoj akciji spašavanja. Međutim, samo nekoliko sati od završetka akcije, Velebit je zahvatilo olujno nevrijeme uz grmljavinu i jak vjetar te da planinar nije precizno lociran i pronađen, ishod ove akcije možda i ne bi bio sretan i uspješan - kazali su iz HGSS-a.

- Zbog navedenog uvijek podsjećamo na sigurnosna pravila ponašanja na planinama i drugim nepristupačnim područjima, a neka od njih su: u pravilu ne ići sam u planinu, držati se planinarskih puteva i markacija, računati na moguću promjenu vremena, nositi uvijek baterijsku svjetiljku, nositi čvrste udobne cipele, informirati se o pravcu kretanja i drugo - poručili su.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • pješak 07.08.2017.

    Ne treba planinare spašavati. Zašto idu na planinu! Nitko ih tamo ne tjera.

Komentiraj...
Vidi sve komentare