To je to što me zanima!

HKD 'Napredak: To je vjerski obred, a ne slavljenje ustaštva

U reagiranju središnje uprave "Napretka" u utorak stoji kako slavljenje Svete mise kao vjerski obred po sebi isključuje svaku provokaciju
Vidi originalni članak

Vjerske slobode koje uključuju pravo služenja mise za pokojne pravo su koje mora postojati u svakom demokratskom društvu i koje se ne smije dovoditi u pitanje, stajalište je hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u povodu prijepora nakon najave mise za blajburške žrtve u Sarajevu 16. svibnja.

Pogledajte kako izgleda misa za vrijeme pandemije korona virusa: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U reagiranju središnje uprave "Napretka" u utorak stoji kako slavljenje Svete mise kao vjerski obred po sebi isključuje svaku provokaciju, a posebice bilo kakvo povezivanje takvog čina s rehabilitiranjem ustaškog režima.

- Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini (kardinala Vinka Puljića) sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika - stoji u priopćenju objavljenom nakon što su brojni političari, stranke, nevladine udruge ali i Židovska zajednica BiH te Pravoslavna Crkva osudili najavu slavljenja mise blajburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali.

BISKUPSKA KONFERENCIJA BIH: 'Bleiburška misa u Sarajevu je isključivo molitva za pokojne'

Vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Puljiću sva tri člana Predsjedništva BiH uputila su javni poziv da misu otkaže a to je učinio i sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

U "Napretku" smatraju kako su osude najavljene mise zapravo "javni istupi protiv Hrvata i katolika" koji bi trebali biti ravnopravni građani demokratske države BiH i njezina glavnoga grada.

- Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i 'europski Jeruzalem' pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama - stoji u priopćenju uz poruki kako su istinski mir i suživot mogući jedino ukoliko su temeljeni na povijesnoj istini i uz jasnu osudu svih totalitarnih režima.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • opančar 12.05.2020.

    mogli ste održat misu i poginulim hrvatima na sutjesci.

  • Sokol ga nije volio 12.05.2020.

    Naravno da nemam ništa protiv ali mi nije jasno zašto u Sarajevu a ne u Zagrebu ili u svim crkvama u Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare