To je to što me zanima!

HND je osudio verbalni napad Damira Krstičevića na novinara

Nakon što je portal Index.hr objavio tekst novinara Dauenhauera u kojem se tvrdi kako je ministar obrane kopirao dijelove svojeg završnog rada na američkoj vojnoj školi, Krstičević je sazvao konferenciju za novinare
Vidi originalni članak

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u utorak verbalni napad potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića na novinara portala Index.hr Nenada Jarića Dauenhauera na jučerašnjoj konferenciji za novinare, upozorivši da se radi o neizravnom, ali opasnom poticaju na javni linč te su zatražili da se Krstičević javno ispriča Dauenhaueru.

Nakon što je portal Index.hr objavio tekst novinara Dauenhauera u kojem se tvrdi kako je potpredsjednik Vlade i ministar obrane kopirao dijelove svojeg završnog rada na američkoj vojnoj školi, a da ih nije označio na odgovarajući način, Krstičević je sazvao konferenciju za novinare kojoj je nazočio i sam autor teksta.

"Umjesto da govori o temi zbog koje je konferencija navodno sazvana i pokuša argumentima demantirati tvrdnje koje je novinar iznio u tekstu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane verbalno je napao kolegu Dauenhauera. Na legitimno i konkretno novinarsko pitanje je li prepisao završni rad, Krstičević je odgovorio:  "Možda vi želite nešto drugo, ali gospodine ovdje je bila velikosrpska agresija!" te nastavio napadati kolegu Dauenhauera krajnje neprimjerenim riječima praktično ga proglasivši neprijateljem Hrvatske", napominje HND u priopćenju.

Političari sve su drskiji prema novinarima, najnoviji Krstičevićev ispad kulminacija je takvog ponašanja

Podsjećaju da su kao krovna novinska organizacija već mnogo puta reagirali na osorno ponašanje i uvredljive verbalne napade političara na novinare zahtijevajući da se s tom praksom prestane te da vodeći političari u Hrvatskoj jasno kažu kako su napadi na novinare nedopustivi.

"Umjesto toga političari na najistaknutijim funkcijama sve su drskiji prema novinarima, a najnoviji Krstičevićev ispad kulminacija je takvog ponašanja. Dodatnu težinu tom postupku daje činjenica da je verbalni napad na novinara došao od potpredsjednika Vlade i ministra obrane", naglašava HND.

Upozoravaju da je takav napad i od osobe na tako visokom položaju neizravan, ali opasan poticaj na javni linč što, ističu, potvrđuje i činjenica da je nakon nedopustive Krstičevićeve reakcije Dauenhauer dobio niz prijetećih poruka.

HND zahtijeva od Damira Krstičevića da se javno ispriča Dauenhaueru, a i o ovom novom verbalnom napadu na novinare te prijetnjama izvijestit će međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom novinara i slobode izražavanja.

 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • ikik_1 28.11.2017.

    Ja mislim da bi se novinar u ovom slučaju trebao ispričati.

  • stiven 28.11.2017.

    Nebranim Krsticevica,ali nevidin razloga za ispriku,niti vidim ikakav napad na novinare,pa oni su doslovce njega napali sa nekim poluinformacijama,on je ipak malo žucnije reagirao,ipak je on prošao svašta,za razliku od doticnog debelog novinara,i eti on si to dao za pravo,i je za osudu a i nije

  • ljubica ljubičica_1 28.11.2017.

    Ipak je on bija u JNA!To novinari tribaju znati zato tako ponašanje.Bahatost i bezobraština.

Komentiraj...
Vidi sve komentare