To je to što me zanima!

HND o zahtjevu Jollyja: To je nezabilježeni napad na medije

Poduzetnik Josip Stojanović-Jolly zatražio je novčanu odštetu od Telegrama.hr zbog povrede časti, osobnosti i ugleda. HND je ocijenilo zahtjev skandaloznim i sumanutim
Vidi originalni članak

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je skandaloznim ocijenilo zahtjev poduzetnika Josipa Stojanovića-Jollyja za naknadom štete zbog povrede osobnosti, ugleda i časti, a kojim od portala Telegram.hr, Šibenik In, Šibenik News i Šibenski portal ukupno traži 6,2 milijuna kuna.

''Ovo je dosad nezabilježeni financijski napad na medije u Hrvatskoj i taj je napad, kako nam se čini, uvod u novu seriju tužbi protiv medija s ciljem njihova zastrašivanja i uništavanja'', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da je zahtjev za naknadom štete uslijedio nakon teksta na temelju nepravomoćne presude protiv poduzetnika Stojanovića koji je objavio Telegram hr., a prenijeli šibenski portali. Nakon objave uslijedili su zahtjevi poduzetnika za naknadom štete kojim od Telegrama hr. traži 2,3 milijuna kuna, a od tri šibenska portala ukupno 3,9 milijuna kuna, istaknuo je Zovko.

NAGRADA DENISU MAHMUTOVIĆU Novinar 24sata treći je put nagrađen na festivalu reportaža

Poziv Stojanoviću da odustane od "sumanutog i skandaloznog zahtjeva''

Naveo je da su iz HND-a o ovom slučaju obavijestili Europsku federaciju novinara, a Stojanovića pozivaju da odustane "od ovog sumanutog i skandaloznog zahtjeva''.

Naglasio je da je ovaj slučaj svojevrsni uvod u raspravu o SLAPP tužbama protiv novinara i medija na predstojećoj skupštini Europske federacije novinara (EFJ) koja će se krajem tjedna održati u Zagrebu.

Zovko je podsjetio da je Ministarstvo kulture i medija nedavno osnovalo Stručnu radnu skupinu s ciljem pružanja savjetodavne podrške u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi, te da je ovaj najnoviji slučaj svojevrsni test odlučnosti nadležnih institucija u suzbijanju ovakvih tužbi.

ZAKON UVAŽAVA INTERES Obuljen Koržinek: Novi Zakon o autorskom pravu zaštitit će ta prava u digitalnom okruženju

Poziv ministrici Obuljen Koržinek da se oglasi

''Pozivam resornu ministricu Ninu Obuljen Koržinek da se oglasi'', zaključio je Zovko.

Istaknuo je da je podnošenje odštetnih zahtjeva protiv medija i novinara postalo natjecanje tko će više i za koji iznos tužiti novinare - krenulo se s deset, dvadeset, trideset i sto tisuća kuna, a sada se već stiglo do preko šest milijuna kuna.

Glavna urednica Telegrama hr. Jelena Valentić kazala je da je cijeli slučaj nastao nakon objave teksta i prenošenja nepravomoćne presude protiv Stojanovića autorice Ane Raić Knežević napravljenom, naglasila je, po pravilima novinarske struke. Uslijedio je tužbeni zahtjev zbog povrede časti poduzetnika, ali i zbog izgubljene dobiti njegova poduzeća procijenjene na oko dva milijuna kuna, rekla je Valentić.

Istaknuvši da je to samo jedan u nizu odštetnih zahtjeva protiv Telegrama hr, od kojih su brojni već završili pred sudovima, kazala je da to predstavlja ogromni pritisak na novinare.

SLUČAJ POLIKLINIKE BULJAN FLANDER Ministrica Obuljen: Kako je moguće unaprijed nekome zabraniti da o nečemu piše?!

Zastrašivanje novinara da prestanu raditi svoj posao

''To je zastrašivanje s željom da nas se spriječi da radimo svoj posao'', poručila je Valentić.

Glavna urednica i novinarka Šibenskog portala Ksenija Bilan ovaj odštetni zahtjev smatra zastrašivanjem novinara,  podsjetivši na brojne slučajeve kada su, navela je, lokalni moćnici pokušali utjecati na pisanje lokalnih medija.

''Osim zastrašivanja i terora ovo shvaćam kao želju da doslovce zatvorimo svoja vrata'', kazala je Bilan.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • JA SAM TAJ 04.10.2021.

    Nije mi jasno zašto kratica ove ekipe počinje sa slovom "H"

Komentiraj...
Vidi sve komentare