To je to što me zanima!

HND: Plenković ne može biti glavni urednik hrvatskih medija

Optuživanjem novinara za korupciju i za objave radi skupljanja "klikova" premijer na novinare stavlja metu i izlaže ih mogućim napadima, ističu u HND-u
Vidi originalni članak

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je pozvalo premijera Andreja Plenkovića da se suzdrži od stalnog prozivanja novinara koji, obavljajući posao od javnog interesa, pišu o aferama vlade kojoj je Plenković na čelu. 

O UVOĐENJU VOJNOG ROKA Plenković: 'Milanović nastavlja halucinirajuću politiku, izmišlja da sam ja opasnih namjera...'

U HND-u ističu da je predsjednik Vlade u više navrata prozvao novinare za odavanje tajnih podataka, optužio ih da su korumpirani, da privatnu prepisku izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac objavljuju radi zarade i "klikova" te da ne postoji javni interes za objavu takvih informacija.

Sličnu retoriku, kažu u HND-u, premijer primjenjuje i kada komentira objave vezane uz istrage Ureda europskog tužitelja (EPPO), čijih je nekoliko krakova došlo do Ministarstva kulture i medija, te da pritom spominje "povlaštene novinare" i izdvaja "šačicu privilegiranih novinara" koje optužuje za "spinanje".  

SASTANAK U SREDIŠNJICI HDZ-ovci stigli na sjednicu predsjedništva: 'Otkrit ću vam tajnu, izbori će biti kada budu!'

Optuživanjem novinara za korupciju i za objave radi skupljanja "klikova" premijer na novinare stavlja metu i izlaže ih mogućim napadima a istodobno se radi o neosnovanim optužbama kakvih bi se političari, a osobito najviši državni dužnosnici poput predsjednika Vlade, trebali kloniti, ističu u HND-u.

- Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija-ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji.

Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti.

TROŠENJE EUROPSKOG NOVCA Grmoja: 'Steže se obruč oko Obuljen Koržinek. Past će njeni suradnici, a onda će i Plenković'

- Premda je premijer pokušajem uvođenja 'Lexa AP' te izborom glavnog državnog odvjetnika nastavio sa svojim autokratskim zarobljavanjem institucija koje bi trebale nadzirati vlasti i od njih biti neovisne, novinarima i novinarkama ne može zabraniti da obavljaju svoj posao u skladu s međunarodno prihvaćenim profesionalnim standardima i demokratskim vrijednostima, koje na taj način štite i promoviraju- zaključuju u HND-u.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • eva60 28.02.2024.

    U naslovu je sve rečeno

  • samocenzura 28.02.2024.

    moze ako mu narod dopusti,tko bi se tom nadao da on kroji zakon za sebe ,ako mu stanes na zulj ides besplatno svirati klavir.

  • MarinOS 28.02.2024.

    To može samo Martićev sin....

Komentiraj...
Vidi sve komentare