To je to što me zanima!

Hoće li nas naši političari 'smuljati' oko ZERP-a?

Ollie Rehn u Bruxellesu bio je savršeno jasan. Hrvatska ne smije proglasiti Zaštićeni ekološko ribolovni pojas, ne želi li nevolje sa Unijom
Vidi originalni članak

Stipe Mesić odgovorio mu je na licu mjesta. Hrvatski predsjednik tvrdi da će Zagreb ponuditi rješenje s kojim će biti zadovoljni i Rim, i Ljubljana, i Bruxelles, i građani Hrvatske.
Pojednostavimo stvar. Građani Hrvatske - naročito ribari - bit će zadovoljni ako talijanska ribarska flota ne bude smjela izlovljavati ribu unutar ZERP-a. Rim će biti zadovoljan ako talijanski ribari i dalje budu mogli ribariti unutar pojasa. Jedno rješenje u potpunosti isključuje drugo. Isti je slučaj i sa Ljubljanom, koju ne zadovoljava samo izlov ribe, nego i činjenica da, bez proglašenja ZERP-a, ostaje otvoreno pitanje morske granice. Uz ZERP, Zagreb jasno markira dio Jadrana kojega smatra svojim, a Slovenija svojim. Zagreb, Rim i Ljubljana se trilatelarno mogu dogovoriti da se ZERP ne primjenjuje za neka područja ili neka razdoblja u godini, ali s tim rješenjem neće biti zadovoljni hrvatski građani. Također se mogu dogovoriti da ZERP stupi na snagu ali da ga se Zagreb, bez da to javno prizna, ne pridržava. No skandal će izbiti čim hrvatski ribari ulove Talijane u krivolovu, a ne bude policijske reakcije. Uostalom, to su sve muljatorska rješenja koja ne samo da ne zadovoljavaju sve četiri strane, nego ne zadovoljavaju nikog, osim možda hrvatske Vlade. Hoće li nas opet prevariti?

Idi na 24sata

Komentari 5

  • pero021 08.12.2007.

    jadna nam majka......pa ljudi su ginuli za ovu drzavu a mi im ovo vracamo.....prodajom,izdajom.....e braco hrvati...ja se pitam sto nam jos trebaju ucinit da se osvijestimo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bog i hrvati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • primavera 06.12.2007.

    Ako se sam ne cijeniš, neće te nitko. Tako da nema drugog poštenog izlaza nego proglasiti taj tzv.ZERP. To je kao što kaže poštena crkva: pomozi si sam pa će ti i bog.

  • gardy 06.12.2007.

    mesič se razumije u zerp...ha ha ha.i i vi isto,tko je uopće rekao da talijani nece smjeti loviti.sve ce biti isto,samo ce morati izvaditi iskaznice i takse.ima ribe i za engleze i francuze a kamoli za kekece i talijane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare