To je to što me zanima!

Holy: Treba izraditi konkretan plan vezan za izbjegličku krizu

Mirela Holy kaže da se stranka bazira na konceptu održivog razvoja. Sada im je u fokusu poticanje gospodarstva i samoodrživost. Komentirala je i izbjegličku krizu
Vidi originalni članak

Izborni stožer za 7. izbornu jedinicu ORaH-a prevođen predsjednicom stranke Mirelom Holy u nedjelju je održao mini turneju u okviru kampanje za parlamentarne izbore pod motom 'Promijenimo smjer'. Turneju su započeli u Novom Zagrebu nakon čega su posjetili manifestaciju 'Vikend na Dubovcu' na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu gdje su se družili s građanima i predstavljali im svoje programe. Obilazak nastavljaju u Delnicama, potom izletištu Kamačnik u Vrbovskom, te naposljetku Ogulinu. 

- Naša stranka se bazira na konceptu održivog razvoja, a on nije samo zaštita okoliša. Tu je još gospodarski razvoj i društvena pravda. Ono što nam je sada u fokusu i što pokušavamo predstaviti našim građanima su mjere za poticanje gospodarstva. Smatramo da su poljoprivreda, energetika i vodni sektor, ti sektori koji mogu izvući Hrvatsku iz sadašnje gospodarske krize  - kazala je Mirela Holy dodajući da svako društvo treba težiti samoodrživosti, obrazlažući da sada uvozimo 50 posto hrane i energije u Hrvatsku, a ukoliko bi tu povećali domaće izvore time bi povećali razvoj gospodarstva, ali i rast zapošljavanja. 

Dodaje da se mora razmišljati i o klimatskim promjenama koje su najveća prijetnja današnjice, te se mora razmišljati o okvirima održivosti, zbog čega se zalažu za održivu poljoprivredu i energetiku, a upravo ti sektori omogućavaju rast gospodarstva malih i srednjih subjekata. 

- Nadamo se da ćemo ući u sljedeći saziv Sabora i da ćemo tako imati priliku promovirati naše ideje. Ukoliko se dogodi situacija, što je teško vjerovati, da će o ORaH-u ovisiti raspisivanje novih izbora mi ćemo biti spremi sjesti za stol sa lijevom opcijom i pokušati dogovoriti suradnju, ne u smislu sjedenja u Vladi nego programsku suradnju u smislu konkretnog programa, mjera, rokova, izvršitelja kako bi se napokon Hrvatska pokrenula u pravom smjeru i promijenila smjer. To ustvari ne ovisi o nama, to ovisi više o njima da li bi bili spremni napraviti ono što do sada nisu bili spremni, nažalost - kazala je Holy.

Upitana da komentira situaciju oko izbjegličke krize kazala je da su dobili informacije od kolega iz zelene frakcije u Europskom parlamentu da se Mađarska sprema donijeti zakon kojim će potpuno zatvoriti granice za izbjeglice, što podrazumijeva da će se taj val vjerojatno preliti prema Hrvatskoj.

Andreja Thomas/24sata

- Otvorenim pismom smo upozorili Vladu na nužnost izrade konkretnog kriznog plana vezanog za izbjeglice, zato što država mora biti spremna ne samo u financijskom, nego i u logističkom i sigurnosnom smislu, dobili smo razočaravajući odgovor od premijera da Vlada nema plan. Dakle, nije spremna za ovu situaciju, a što se tiče ORaH-a mi se zalažemo za iskazivanja solidarnosti otvorenih vrata prema izbjeglicama zato što smo na kraju krajeva i sami bili u situaciji gdje  smo ovisili o pomoći drugih država. Nadamo se da će se Vlada ipak sabrati i da će krenuti u izradu konkretnog plana i da ćemo na kraju krajeva što lakše proći kroz ovu krizu koja će se sigurno dogoditi, ako ne s ovim izbjegličkim valom, onda sa sljedećim. Svi moramo biti svjesni toga da se ovdje ne radi o kratkoročnom problemu, nego o dugoročnom problemu i uskoro nas sigurno očekuju ne samo ekonomske i ratne migracije, nego i klimatske migracije s obzirom na eskalaciju klimatskih promjena i na to kakve one posljedice ostavljaju na tropskom i suptropskom području - kazala je Holy.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • tmendas 14.09.2015.

    Mene zanima kada će neka stranka, koja pokušava doći na vlast (ili do našeg novca) dati neki konkretni plan za napredak, a ne samo demagogijski: "Kad mi dođemo na vlast sve će mo popraviti i biti će bolje, ali taj plan će te doznati SAMO kad MI dođemo na vlast"! Ili sada daju neke "planove" koje ćujemo za svake izbore - i ništa od toga, jer kad dođu na vlast ima 1000 razloga zašto ne.

  • lokal patriota 14.09.2015.

    Do ove njene izjave , mi smo bili izgubljeni i nismo znali šta čemo. E sada je sve jasno i možemo riješiti problem.

  • Pametna ovca 13.09.2015.

    Hočeš plan:Pomoć ženi i djeci,a odrasle muškarce šalji nazad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare