To je to što me zanima!

Horvat: 'Situacija me jako brine, ali ne očekujem recesiju'

Ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak je poručio da poduzetnici zbog epidemije korona virusa osjećaju određeni negativni utjecaj. Koliko će utjecati na cjelokupno gospodarstvo, još se ne zna
Vidi originalni članak

Mi već u prva dva mjeseca vidimo da nam izvozna inicijativa opada. Kakvu će represiju donijeti glede turističke sezone i to ćemo vidjeti relativno brzo. Ono što je činjenica, mi u 2020. ne očekujemo recesiju, poručio je u četvrtak ministar gospodarstva Darko Horvat govoreći o utjecaju epidemije korona virusa na gospodarstvo. 

- Utjecat će na gospodarstvo, no koliko točno nije moguće reći jer je još prerano da bi se dobile konkretne brojke - rekao je istaknuvši da ga ova situacija, baš kao i sve poduzetnike koji već osjećaju određeni negativni utjecaj, jako brine. 

- U ovom trenutku pripremamo izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja kojim želimo stvoriti prijelazni period ako dođe do pada gospodarskih parametara tijekom 2020. Stvorit ćemo jedan grace period od otprilike tri godine unutar kojeg svi korisnici poticajnih mjera neće morati vraćati dio tih sredstava do trenutka dok se svi parametri, prvenstveno gospodarski, ne samo u Hrvatskoj nego na razini Europe, ne poprave i dođu u neku stabilnu fazu rasta - rekao je. 

Na pitanje može li Svjetska banka pomoći, kao što je i do sada bilo u slučajevima epidemija koje utječu na gospodarstvo, Horvat je rekao da su već razgovarali sa Svjetskom bankom te da planiraju i 19. i 20. ožujka organizirati radni ručak u pauzi neformalnog sastanka EU ministara odgovornih za konkurentnost, na kojem bi Svjetska banka prezentirala mehanizme koji mogu pomoći smanjiti utjecaj koronavirusa na ukupno europsko i svjetsko gospodarstvo. 

Dodao je i kako će danas, nakon sjednice Vlade, razgovarati s europskim povjerenikom za unutarnje tržište Thierryem Bretonom te dati hrvatskoj javnosti pravovremenu informaciju što i kako dalje unutar predsjednja Hrvatske vijećem EU. Formalni i neformalni sastanci, istaknuo je, događat će se na mjesečnoj razini, a hrvatska i europska javnost bit će pravovremeno informirane.
 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 06.03.2020.

    Došao im virus kao budali šamar. Sad imaju žrtvenog jarca.Još prije mjesec dana si se trebao javiti s planom A i planom B u vezi s eventualnom pandemijom (i uoće, gdje su vaše strategije za ovakve situacije). Vi sada "uobličavate metodologije", odnosno, obične floskule, "za ublažavanje posljedica" a sutra ćete osnivati povjerenstvo. Ili ćete nas izvijestiti kako ste obavili izvrsnu kupovinu vojnih zrakoplova i svih ostalih prometala, pa ćete udariti avijonima po virusima.

  • vidum 06.03.2020.

    Horvat očekuje procesiju.

  • alfonz 05.03.2020.

    Čini mi se da sam iste izjave čuo od ex ministra Šukera za vrijeme njegovog ZEMANA da u Hrvatskoj neće biti ekonomske krize da smo mi malo i fleksibilno tržište .Pa nas je ta fleksibilna kriza dobro zasrbila da se i dan danas češemo. Poštovanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare