To je to što me zanima!

Hram kulture - od filharmonije pa do lakih nota Nives Celzijus

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Dražen Siriščević, ravnatelj zagrebačke KD Lisinski, već odavno upozorava da je zbog teške financijske situacije prisiljen komercijalizirati poslovanje slavne dvorane
Vidi originalni članak

Nives Celzijus je prvi i zadnji album objavila 1999. godine i od tad svako toliko "prijeti" novim, ali inspiracija nikako da dođe. Osim toga, termin studija prilično je skup, a miksanje njezina glasa bogme bi potrajalo.

Zato u posljednjih 15-ak godina Nives uglavnom objavljuje na YouTubeu , a u studio ulazi jednom u nekoliko godina da bi snimila poneku pjesmu lascivnog sadržaja.

Ali ni po tome nije previše posebna. Njezin posljednji uradak "Karanfili" nema nimalo grozniji tekst od šoferskih hitova naših mnogo popularnijih i selfijima sklonijih estradnih diva. Uostalom, i Madonna je svjetsku slavu stekla pjesmuljkom "Like a Virgin" (Poput djevice).

Njezin tadašnji producent Nile Rodgers priznao je u jednom dokumentarcu da je od svih pjevačica kojima su nudili ovu pjesmu, jedino Madonna objeručke prihvatila otpjevati je, iako su i glazbenici u studiju krepavali od smijeha na discoposkočicu u koju su ubacili i Madonnino "uh-ah" podcikivanje. U tom smislu razlike između Nives i Madonne zapravo i nema.

Borna Filić/Pixsell

U pop-glazbi kakvu Nives želi pjevati, popularnost se stječe skandaliziranjem i provociranjem svim mogućim sredstvima, a to se najčešće - zato jer je najlakše - svodi na prodavanje seksualnosti. I to je već viđeno na ovim prostorima.

Uostalom i Madonna svoje spotove uvijek začini ponekom erotičnom scenom. Dovoljno je pogledati njezin video za pjesmu "Justify My Love" i usporediti ga s Nivesinim spotom za "Karanfile". Većina kadrova su identični, jedino što ih je Madonna snimila prije 20-ak godina na svilenim plahtama, a Nives prošle godine u štali na sijenu.

E, pa što je onda toliko skandalozno u njezinu nastupu u Lisinskom? Ruku na srce - baš ništa! Ako je Madonna mogla nastupiti u Olympiji zašto Nives ne bi mogla u Lisinskom? Po čemu bi ta dvorana morala biti izuzeta od priredbi koje dovode u ekstazu većinu građana Hrvatske?

>>> Više pročitajte u Expressu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Idi na 24sata

Komentari 28

  • zloćo 08.03.2015.

    I Dom sportova je bil hram kulture , pa se u njemu nisu igrale samo vrhunske utakmice i sportske priredbe .

  • lionjumps 07.03.2015.

    davno se to desilo-kriteriji su davno pali......Sve je umjetnost-nista nije umjetnost

  • sestro 07.03.2015.

    vjerojatno je nives 4c pa joj je dozvoljeno u hr što god poželi..

Komentiraj...
Vidi sve komentare