To je to što me zanima!

Hranu koju će jesti kraljica pregledavaju na rentgenu...

Elizabeta II s vojvodom od Edinburgha dolazi u trodnevni posjet Sloveniji. Posjetit će kobilarnu Lipica, a tamo će dobiti konja lipicanca na poklon
Vidi originalni članak

Britanska kraljica Elizabetha II u pratnji vojvode od Edinburgha stigla je u trodnevni posjet Sloveniji sedam godina nakon poziva tadašnjeg predsjednika Milana Kučana. Ovo je kraljičin prvi posjet toj zemlji, a kako je rekao britanski veleposlanik Tim Simmons, njen dolazak je znak da je "ta zemlja uspjela". Oko 14 sati kraljičin avion sletio je u luku Jožeta Pučnika.
- Kraljičin dolazak je vrhunac odnosa dviju zemalja i priznanje Sloveniji za sva njena dosadašnja postignuća - kaže Simmons. U dvorcu Brdu kraj Kranja Elizabetu II i njezina supruga Filipa dočekat će predsjednik Danilo Türk sa suprugom Barbarom. Njeno Veličanstvo posjetit će sa suprugom Philipom i Lipicu, svjetski poznatu kobilarnu plemenitih konja lipicanera koje uvježbavaju za ples i graciozne nastupe. Kraljica, koja je velika ljubiteljica ovih životinja, dobit će na poklon pastuha, ali ga neće voditi sa sobom u Englesku. Provozat će je ljubljanskom uspinjačom na kojoj vožnja traje tek minutu. Mnoge zanima hoće li se Philip, poznat po uvredljivim izjavama, “proslaviti” i u Sloveniji. “Vojvoda od diplomacije” Aboridžine je pitao gađaju li se još uvijek kopljima, a učitelja vožnje u Škotskoj: “Kako polaznike uspijevati održati trijeznima do početka vozačkog ispita?”.... Nakon posjeta Sloveniji, kraljica bi se trebala zaputiti i u Slovačku.

MENI ZA NJENO VISOČANSTVO: PJENUŠAC OD 70 KN
Kraljicu će sutra za ručak na ljubljanskom dvorcu s 80 gostiju dočekati aperitiv, pjenušac "srebrna radgonska penina" koji u hrvatskim trgovinama stoji 70 kuna, te lagani bezalkoholni kokteli. Mariniranu pastrvu s povrćem poslužit će kao prvo jelo. Glavno jelo bit će medaljoni od srnetine s brusnicama u kestenovu umaku, puding od kruha i marinirano povrće. Kako piše slovenski portal Zurnal24.si, kraljici će pastrvu poslužiti odvojeno od povrća, u slučaju da ne voli jedno od ponuđenog. Desert, poticu (torta s vrhnjem) i flancate (jastučiće od tijesta s rumom), poslužit će uz kavu i jagode s čokoladom. Prije ručka, hranu će zbog sigurnosti pregledati na rendgenu. Vrijeme ručka ograničeno je na jedan sat, kraljičin stol neće se razlikovati od ostalih, a kraljica će početi jesti tek kad svi dobiju hranu, što znači da će svih 80 gostiju morati poslužiti u isto vrijeme.

PO FRAKOVE IŠLI U AUSTRIJU
Ljubljanski Dnevnik otkriva nepriliku s kojom su se susreli pripadnici društvene i političke elite koji su pozvani da budu u blizini kraljice tijekom društvenih susreta koje će imati tijekom trodnevnog posjeta. U trgovini Krinolina, u kojoj se mogu posuditi odijela, nestalo je frakova, koji su obavezni dio garderobe za one koji se u formalnim prilikama nađu u blizini okrunjenih glava. Tako su neki od onih koji su se našli na popisu uzvanika morali frak potražiti u Grazu, Klagenfurtu ili Trstu.

JAKI POTRES PRIJE DOLASKA KRALJICE
Seizmološka služba Slovenije je u 10.12 sati zabilježila poters jačine 3,3 stupnja po Richteru, s epicentrom šest kilometara od Postojne. Potres se osjetio i na riječkom području.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • NIPL 21.10.2008.

    mika_h, razliku između slovenije i slovačke je usvojila, a kad primjeti razliku između hrvatske i srbije, doči če i kod... vas21.10.2008. 11:31:02 | granicarslo hohohohohohohohohohoho,tale me je pa \"sezula\".... :D

  • man_u_francesco 21.10.2008.

    meni se gadi ovaj puding od kruha. može bit najbolji na svijetu al ga ne bi probala

  • motorna pila 21.10.2008.

    Nek se čuva NLO-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare