To je to što me zanima!

HRejting: Popularnost HDZ-a je pala, ali SDP je daleko iza njih

Nakon ljetnih mjeseci anketa je provedena od 15. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +/- 2,95%, a pouzdanost je 95%
Vidi originalni članak

Ljetni mjeseci nisu doveli do promjene u rejtingu hrvatskih stranaka. Prema rezultatima ankete, koju provodi HRT, HDZ je za četvrtinu (25,5%) ispitanika prvi izbor. Drugo mjesto zauzima SDP koji ima 16,7%. Možemo! zauzima treće mjesto na listi s 10,9%, a Most drži četvrtu poziciju s 8,7%. 

Prema prošlim anketama to su bile jedine četiri stranke koje prelaze prag, ali im se nakon ljeta na listi pridružio i Penavin Domovinski pokret koji ima 5,7% glasova.

AFERA INA Odgađa se sjednica Nadzornog odbora Ine jer se jedan predloženi član Uprave povukao

Preostalih 13 hrvatskih stranaka još nije prešlo barijeru od 5% koja bi ih svrstala na listu. Najbolje pozicioniranu među njima Centar podupire tek 2,3% birača. Još manje imaju HSS (1,5%) te Fokus (1,4%). Stranku Socijaldemokrati trenutačno prepoznaje 1,3% ispitanika. Iznad 1% su još Radnička fronta (1,2%) te u Ključ Hrvatske preimenovani Živi zid (1,2%).

Popularnost stranaka se drastično promijenila zbog nedavnih afera koje su tresle političku scenu. 

NAKON SJEDNICE VLADE Plenković o aferi Ina: Postoji rješenje da hrvatski članovi Uprave ne dobiju otpremnine

- Megaafera Ina okrznula je HDZ za gubitak 1,21%. Toliko je vladajuća stranka izgubila od zadnjeg istraživanja. Ali odluka zagrebačkog SDP (-1,03%) da raskine koaliciju s Možemo (-1,10%) i sve što je potom uslijedilo, očito je zaslužno za win-win situaciju. Približno isto kao HDZ, pale su i te dvije stranke. U zanemarivom je, ali ipak minusu (-0,36%) još Most, dok je Domovinski pokret jedina od pet stranaka koje prelaze izborni prag u plusu (+1,20%). Upravo zahvaljujući tom skoku od 1,2%, izborni su prag i preskočili. Preostalih 13 stranaka u kontekstu pada ili rasta nema smisla niti spominjati jer su promjene njihova rejtinga daleko ispod statističke pogreške naše ankete - objasnila je voditeljica na HRT-u Tatjana Munižaba.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 21.09.2022.

    Posto ankete u najboljem slucaju HDZ-u kradu barem 5 %, ovaj put su slagali barem 10, tako da je HDZ, negdje blizu 35

  • a e 46 20.09.2022.

    dok god dolaze turisti i da nisu to upropastili podrska

  • Car Mrgud 20.09.2022.

    imocki, lika, dalmacija i slavonci koji se odriču vlastite djece samo da u miru i dalje mogu glasat za hade3ej... što li je u tim glavama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare