To je to što me zanima!

Hrelja pozvao Plenkovića da pomogne oko ugradnje liftova

Procjenjuje se, kaže, kako ugradnja jednog lifta za prizemlje plus četiri kata košta oko 350 tisuća kuna. U Hrvatskoj je ukupno 16.804 građevina stubišta visine od 4 do 8 etaža
Vidi originalni članak

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja pozvao je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da osnuje 'ad hoc' tim za projekt ugradnje liftova u stambene zgrade koje ih nemaju, što bi s 80 posto bilo financirano sredstvima EU.

- Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU je propustila odgovoriti na zahtjev HGK i koordinacije udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija da održi sastanak na temu projekta ugradnje osobnih dizala u stambene zgrade uz korištenje sredstava iz Europskih fondova - rekao je Hrelja nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Prema valjanom popisu stambenih građevina, tvrdi, u Hrvatskoj je ukupno 16.804 građevina stubišta visine od 4 do 8 etaža, dakle "prizemlje plus 3 kata" do "prizemlje plus 7 katova", bez dizala. Ugradnja dizala moguća je za 13.500 građevina odnosno stubišta u razdoblju od 2017. do 2020. godine, rekao je.

 - Imamo potvrdu europske povjerenice za ovu oblast koja kaže da na temelju politika EU da se ne stimulira, financira gradnja domova umirovljenika, nego se adaptiraju prostori za život u ovakvim zgradama - rekao je dodajući kako će EU financirati takve projekte s 80 posto.

Procjenjuje se, kaže, kako ugradnja jednog lifta za prizemlje plus četiri kata košta oko 350 tisuća kuna. 

- Time dobivaju građani, pogotovo stariji, na mobilnosti i na mogućnosti da žive normalnim životom, osobe sa invaliditetom; hitne službe da mogu intervenirati; gradovi jer se cijena njihovog stambenog prostora povećava ako ima dizalo - poručio je Hrelja.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • povijest činjenica 24.03.2017.

    Ponavljam opet, fasade sa sjeverne strane u ulici Ignjata Đorđića (koja vodi do Zrinjevca i Županijskog suda) su toliko nesvakidašnje, inovativne i lijepe da bi bila prava šteta ne obnoviti ih u potpunosti kao što je neka agencija za nekretnine (mislim Zagreb West) prebojala sve u bež i tako istaknula fascinantno dizajniran ulaz. Turisti posjećuju Barcelonu zbog arhitekta Antonia Gaude i njegovih lucidnih građevina a mi imamo zapuštene zgrade vrijedne pažnje i selfie-a. To je nedopustivo s obzirom s kakvim novcem raspolaže gradska vlast.

  • 7rudar7 23.03.2017.

    pravi naziv za parazita je-hrelja-i -stazić-

  • SRĆ 23.03.2017.

    I ovaj glupan bio dok je bio u vlasti. Sad je postao pametan u opoziciji pun je ideja ko go.no vitamina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare