To je to što me zanima!

HRT poručuje kako odbacuje neistine o provođenju cenzure

Ja nisam dobio zeleno svjetlo da je pozovem. Argumentacija je bila da ona radi u ovoj kući, u ovoj emisiji, i da to nije moguće. Ja ću biti ustrajan u tome da je stalno pozivam u ovu emisiju, rekao je Stanković
Vidi originalni članak

Hrvatska radiotelevizija (HRT) poručila je u ponedjeljak kako odbacuje neistine da navodno provodi cenzuru ustvrdivši da je HRT "neovisni javni medij koji se vodi visokim profesionalnim načelima".

- U korona-krizi i potresu u Zagrebu HRT je dokazao da u potpunosti ispunjava funkciju javnog medijskog servisa - navodi se u priopćenju.

Reakcija HRT-a uslijedila je nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u nedjelju ocijenilo da da je zabrana gostovanja HRT-ove novinarke i predsjednice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maje Sever u emisiji "Nedjeljom 2" potvrda cenzure na HRT-u. 

Gost te emisije bio je nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić, koji je rekao kako je gošća umjesto njega trebala biti Maja Sever, na što mu je urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković odgovorio da je to njegov "profesionalni poraz, a i poraz kuće u kojoj radi".

Sever je pozvana kao predsjednica SNH, koja je prošlog tjedna razgovarala s predsjednikom Hrvatske i ministricom kulture o problemu slobodnih novinara u doba krize.

- Ja nisam dobio zeleno svjetlo da je pozovem. Argumentacija je bila da ona radi u ovoj kući, u ovoj emisiji, i da to nije moguće. Ja ću biti ustrajan u tome da je stalno pozivam u ovu emisiju jer smatram da bi trebala biti gošća - rekao je Stanković.

OBJAVIO U SVOJOJ EMISIJI Stanković: 'HRT mi nije dao da u emisiju pozovem Maju Sever'

Kad na sam Svjetski dan slobode medija s nacionalnog servisa dođe vijest o zabrani nastupa predsjednice SNH, koja je u ovom posebnom trenutku za svijet, Hrvatsku i njezine građane, a time i novinare i medijske radnike, itekako pozvana govoriti o problemima struke, "to dovoljno govori o stanju u TV-kući u kojoj je već dulje vrijeme na snazi ograničavanje slobode govora", ocijenio je HND.

- HRT-om, kao što HND godinama upozorava, očito vlada cenzura, prešućuju se teme i zabranjuju nezgodni sugovornici, o čemu govore i brojna izvješća međunarodnih institucija koje se bave slobodom medija. Zbog toga je vodstvo javne televizijske kuće u ime svog viđenja slobode onima koji su na to već javno upozoravali pokušalo zatvoriti usta tužbama vrijednim 500.000 kuna. Ono što je svima poznato, ali o čemu vlada zakon šutnje vladajućih i vodstva HRT-a, danas je napokon, potvrdom kolege, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, postalo javnim - ističe HND.

U ponedjeljak se o tom slučaju na Facebooku oglasila i Maja Sever.

- Kada mi je Stanković još neki dan rekao što se događa, rekla sam mu da nisam iznenađena, nadređeni urednici znaju zašto nisam iznenađena. Jučer je u emisiji pred svima vama rekao da je ovo njegov profesionalni poraz. Aco je drug, kolega i prijatelj. Mogao je i nastaviti u revijalnom tonu. Odlučio je otvoreno reći što se dogodilo i zato ovo nije njegov poraz. Ovo je jedna mala izgubljena bitka, ali ne znači predaju. A o porazu ovih drugih neka oni odgovaraju sami - napisala je Sever.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • nori 🖖 07.05.2020.

    Sjever je više istok

  • laky03348 04.05.2020.

    Aaaa a misliš na HDZ?

  • laky03348 04.05.2020.

    HRT je lopovska televizija koja već 30.godina pljačka narod,poduzetnike svojom pretplatom,a program im je nikakav,i neznam tko njih više gleda,,ali eto prisiljeni plaćati,i nitko im ništa ne može,a narod da je normalan održao bi referendum o plaćanju HRT PRETPLATE,i riješio se tog PRISILNOG NAMETA.

Komentiraj...
Vidi sve komentare