To je to što me zanima!

Hrvat u Beču: Iskopao sam kljove mamuta, vrlo su rijetke

Dvije kljove dugačke 2,5 metara i pet kralježaka našli su u austrijskoj općini Mistelbach. Stabilizirali smo ih gipsanim zavojem, oprezno izvadili i transportirali u muzej na daljnju obradu
Vidi originalni članak

Dvije kljove dugačke 2,5 metara i pet kralježaka našli smo u austrijskoj općini Mistelbach. Stabilizirali smo ih gipsanim zavojem, oprezno izvadili i transportirali u muzej na daljnju obradu, govori nam Opatijac Oleg Mandić mlađi (49), koji je zaposlenik bečkog Prirodoslovnog muzeja.

Pretpostavlja se da su nađeni ostaci mamuta stari oko milijun godina, a Mandić kaže da je uzbuđenje još veće jer su kljove rijetke.

- U zbirci Bečkog muzeja koja datira iz vremena Marije Terezije nema više od desetak primjeraka. Preparacija je sljedeći korak i najkritičniji dio obrade jer se sušenjem fosilna kljova obično raspuca i raspadne. Kroz godinu i pol vjerujem da ćemo znati o kojoj se vrsti mamuta točno radi - uzbuđeno govori Oleg.

Kaže da kljove mamuta ne bi našli da nije bilo detaljnoga geološkoga kartiranja gradillišta firme Asfinag za autocestu Beč - Prag.

- Geolog je u kvartarnim naslagama uočio vršak kosti velikog sisavca i zamolio nas za ekspertizu na terenu. Nas petero paleontologa Prirodoslovnog muzeja u Beču krenulo je u iskopavanje i nakon tri dana uspješo smo izvadili očuvane kljove - ispričao je Oleg. Ovaj doktor paleontoloških znanosti bio je i član ekipe koja je prije nekoliko godina na Duvanjskom polju kraj Tomislavgrada našla ostatke pretka slona.     

Idi na 24sata

Komentari 11

  • zvona1111 13.09.2016.

    Strpaj ih u usta i kurci se okolo jer malo tko ima veće

  • No More Mr. Nice Guy 13.09.2016.

    vidim po komentatorima da je danas sve puno intelektualcima

  • Hrvat300 13.09.2016.

    Pa nije zbog toga morao ići čak do Beča,to je mogao naći i na Markovu trgu :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare