To je to što me zanima!

Hrvati će od 1. siječnja moći otvarati račune u inozemstvu

Vlada je konačan nacrt izmjene Zakona o deviznom poslovanju donijela na sjednici u petak, a time su liberalizirali depozitne poslove. Zakon se ranije trebao izmijeniti
Vidi originalni članak

Vlada je donijela nove izmjene Zakona o deviznom poslovanju kojim će se liberalizirati bankarsko tržište. Hrvati će tako moći otvoriti račun i dizati kredite u stranim bankama. Tomislav Čorić s Ekonomskog fakulteta kaže da će takva liberalizacija jedino pomoći uspješnim poduzetnicima.

- Da bi naši ljudi dignuli kredit u bankama u inozemstvu morali bi primati plaće u tim bankama. Uz to, teško će dobivati kredite bez velikih hipoteka - kaže Ćorić i dodaje da će jedinu, ali ne preveliku, korist imati poduzetnici. Oni bi, ukoliko dobro posluju, mogi lakše dobivati kredite. Iako je sada Hrvatima otvoren put da u cijelom svijetu traže povoljnije kamate na svoju štednju, one su u Hrvatskoj trenutno dvostruko više nego u, primjerice, Europskoj uniji. Pranje novca polaganjem na račune u svijetu opet je spriječeno jer će HNB kontrolirati sve.

Štednja u Srbiji povoljnija, ali im Hrvati ne vjeruju?

Banke u Srbiji nude visoke stope na štednju zbog potrebe za svježim novcem. Srpski portal Kamatica.com je u suradnji s bankama objavio prognozu kamatnih stopa prema kojoj će se stope kretati od 5,5 do 8,5 posto. Za oročenja dulja od 12 mjeseci predviđaju i kamatne stope od sedam do devet posto. Hrvatski bankari se ne boje odlijeva štediša u Srbiju, a to objašnjavaju tvrdnjom da hrvatski ulagači nemaju previše povjerenja u srpske banke.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • marin.0202 07.12.2010.

    Ma dajte koja banka ce vam vani dati kredit bez sigurnosti , ja sam gastonom za 20000 eura moram imati skoro otprilike toliko pologa da bih dobio kredit za modernizaciju ili nabavu novog uredjaja ili aprata.To da banke daju kradite prica je za malu djecu jedino daju na nekratnine jer ako ne platis banci kucica a tebi slobodica na svjezem zraku.

  • aroox 07.12.2010.

    Dragi moji f4ust & lordprotector i svi Vi ostali neuki građani ove banana države ili obećane zemllje za korupciju i kriminal! f4ust: Već godinama možeš prodavati preko ebay-a i ovaj članak nema veze s tobom. Ebay ti to omogućuje godinama i nema veze ako si u RH -ja već godinama prodajem preko ebay-a i bez rezidentnog računa. lordprotector: Ako nisi znao paypal ti već sada transferira novac direktno na račun s kojim je vezan jer ja tako radim sa njima -ukoliko primaš primanja preko paypala ona će se automatski pokazati na raćunu u banci s kojim je povezan i možeš ih bez problema podić -taj sistem godinama funkcionira. A da će paypal uću u Hrvatsku? E to neće jel im nismo interesantno tržište obzirom da imamo nesređene račune i financiski sustav nam je u komi -podatak iz povjerljivih izvora. Stoga dečki malo bolje čitati i informirat se malo bolje, a ne rekla kazala.

  • Helen_1 07.12.2010.

    Odlično, pa čemo se napokon moći i u inozemstvu zaduživati!!!!! cccc

Komentiraj...
Vidi sve komentare