To je to što me zanima!

Hrvati na uništenom brodu: Pomozite, nestaje nam hrane

Brod je jako oštećen u oluji, a posada nema novaca za povratak kućama jer im vlasnik duguje plaće. Brod je usidren u kanadskoj luci, a pomaže im Crveni križ
Vidi originalni članak

Mornari teretnog broda Navi Wind koji plovi pod panamskom zastavom su prije deset dana preživjeli jaku oluju. No, brod je u oluji teško oštećen, a navodno su i neki pomorci ozlijeđeni, piše Telegram

Brod su dovukli u Argentiju, bivšu vojnu luku u kanadskoj pokrajini Newfoundland i Labrador. Posada broda broji 11 članova iz Hrvatske, Grčke i Slovenije, a vlasnik im duguje plaće u visini 70.000 dolara pa se nemaju kako financirati i platiti svoj put kući. 

Kapetan broda Hrvat Pero Metković kaže kako se nalaze u teškoj situaciji. 

Plovim čitav život, ali nikada u životu nisam vidio takvo nevrijeme (..) Posada mi je rekla da se radilo o valovima visine od 17 metara. Nisam siguran, ne mogu izmjeriti visinu valova. Ali bili su užasni - izjavio je Metković za CBC.

Dobili nešto hrane, vode i zimske jakne

Zahvaljujući pomoći Crvenog križa i predstavnika Međunarodnog pomorskog sindikata (ITF) uspjeli su osigurati hranu, 200 litara vode u bocama, zimske jakne i nešto termalnih pokrivača. Lokalne pekarnice donijele su im kruh i mlijeko.  Ipak, procjenjuje se da će već za koji dan opet ostati bez hrane i vode.

Metković je naglasio kako je imao problema pri stupanju u kontakt s vlasnikom Navi Winda, a egipatski vlasnik je rekao kako će sljedećeg tjedna doći u Kanadu i riješiti stvari.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • diba_1 15.12.2013.

    vlasnik broda nije egipačanin nego indijac, i 5 članova posade koji su državljani Hrvatske su napustili brod na samom polazištu.

  • kung fu panda 15.12.2013.

    prodajte brod kao sekundarnu sirovinu i kući ,a vlasnik neka onda tuži vas kakvo je naše sudstvo presudiče za jedno sto godina

  • slobodni dalmat 15.12.2013.

    ...zar brodari mogu ploviti bez osiguranja za takve slučajeve ako da pod hitno promjeniti uvjete za slobodnu plovidbu..

Komentiraj...
Vidi sve komentare