To je to što me zanima!

Hrvati ostali zadnji u jami: 'Ovo je jedna od najkompliciranijih akcija u kojoj smo sudjelovali'

Članovi HGSS-a iz Samobora bili su posljednji ljudi u jami iz koje je spašen Mark Dickey. Iz HGSS-a kažu da su naši speleolozi raspremili opremu, tešku nekoliko stotina kilograma nakon izazovne akcije
Vidi originalni članak

Nakon uspješnog spašavanja američkog speleologa Marka Dickeyja, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Samobor javila je da je posljednja trojka iz jame izašla u utorak u 10 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Penjali su cijelu noć s dna. Bravo ekipa i čestitke! Želimo vam siguran povratak kući, napisali su na Facebooku iz HGSS-a.

SUZE I ZAGRLJAJI Pogledajte slavlje speleologa koji su nakon devet dana spasili Amerikanca Dickeya u Turskoj

-  Akcija je uspješno završena, odnosno Mark je izvučen van iz jame sinoć oko 22:30 po našem vremenu. Naši spašavatelji ostali su u jami raspremiti opremu koja je bila postavljena za izvlačenje iz jame. Akcija je definitivno konačno i uspješno završena. Mark je prebačen u bolnicu na dijagnosticiranje, liječenje i obradu kako bi se utvrdio uzrok i njegovo stvarno stanje. Nadamo se da će, kada je sve ovo do sada dobro prošlo, i on biti dobro - rekao je pročelnik HGSS-a Josip Brozičević. 

Rekao je da sada slijedi njihov odmor, pripremanje, spremanje i pranje opreme.

AKCIJA U TURSKOJ Liječnica, koja je spasila život američkom speleologu, izašla je iz jame nakon sedam dana

- Nakon toga ide spuštanje u grad i odlazak u Hrvatsku. Ovo je definitivno jedna od kompliciranijih akcija u kojima je HGSS sudjelovao. Zapravo, jedna od kompliciranijih speleoloških akcija ikada. Čuli smo se na kratko, javili su mi da su raspremili opremu. To je možda nekoliko stotina kilograma ili možda više tona opreme koja je sada još teža nego kada su ulazili. Puna je blata i vode i sve je to trebalo na sebi iznijeti van, rekao je Brozičević.

Podsjetimo, Dickey je pretrpio abdominalno krvarenje dok je istraživao špiljski sustav Morca s međunarodnim timom na dubini od 1040 metara. Dane su mu vrećice krvi za transfuziju, a 150 turskih i stranih spasilaca, među kojima i hrvatski, otišlo ga je evakuirati. A u ponedjeljak je bio uspješno spašen iz jame.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • centarfor9 13.09.2023.

    Pa hrvati su zadnji u mnogo čemu što ne bi bili i zadnji u jami. Naravno, sve čestitke svim spasiocima a naročito našem HGSSu

  • crna mačka 12.09.2023.

    Svim učesnicima u spašavanju: Ljudine ,Hvala !

  • Gavan Medonić 12.09.2023.

    Hrvati ostali zadnji u jami, a on ih u zahvali na Tv nije ni spomenuo. Toliko o toj "ljudini" za koju ste toliki trud uložili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare