To je to što me zanima!

Hrvati pomažu siromašnima u Keniji: Imaju malo, ali su sretni

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hrvatska arhitektica Lenka Martinović sudjelovala je u projektiranju škole za siromašnu djecu u misiji Malog doma u Keniji. U nastavku pogledajte dirljivu priču
Vidi originalni članak

Lenka je kaže oduvijek željela uz svoj posao napraviti i nešto za druge i maštala je o tome da projektira školu u Africi.

Lenka je izradila i darovala ovoj afričkoj misiji projekt nove škole koji u izvedbi vrijedi 180.000 eura, a radi se o srednjoj školi za 500 siromašnih đaka iz sela kojima ova misija koju vodi hrvatski misionar fra Miro Babić omogućava školovanje i siguran život u školi.

POGLEDAJTE VIDEO: Siromašna djeca u Keniji koja nemaju puno, ali su sretna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Djeca naime žive u školi 10 mjeseci godišnje, imaju siguran obrok, uniformu, a knjige u najboljem slučaju dijele 3 učenika. Ova škola omogućava školovanje djece invalida iz sirotišta Mali dom te posebno potiče obrazovanje djevojaka koje su iznimno zapostavljene u ruralnim dijelovima Kenije gdje jedva 10-12 % djevojaka nakon osnovne škole nastavlja obrazovanje, dok se u ovoj misijskoj školi nastoji da broj djevojčica i dječaka bude izjednačen.

POGLEDAJTE VIDEO: Djevojčice pjevaju Shakirinu pjesmu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Inače život djece u školi je relativno težak za naše prilike. Škola nema tekuću vodu nego svako dijete koje prime u školu dobije kantu koja mu služi da bi mogao natočiti vodu na zajedničkom spremniku i tako održavati higijenu. Hrane se vrlo prostom hranom, uglavnom je to ”gideri” - miješani kuhani kukuruz i grah.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako se bliži kraj školske godine sve više djece u pratnji roditelja kuca fra Miri na vrata tražeći mogućnost da ih primi u misijsku školu St. Francis. Sa sobom donose darove koje izdvajaju od svoje sirotinje pa će često fra Miri donijeti dva zamotana jajeta, šaku riže ili tikvu. Fra Miro u školu prima isključivo najbolje učenike iz ovog područja i to je prvi uvjet koji se mora zadovoljiti, no iznimno brine o omjeru dječaka i djevojčica. Ako imaju i sina i kćer, roditelji će uvijek dovesti dječaka i moliti da njega prime u školu, no fra Miro uzima podatke o cijeloj obitelji i često će umjesto dječaka uzeti baš djevojčicu koju nisu niti ”ponudili”.



Idi na 24sata

Komentari 12

  • Selina CatNight 04.11.2015.

    dječake školovati da rade a djevojčice prodati za udaju... :(

  • zagro 04.11.2015.

    demagogija...i oni sa puno para su još više sretni...nije u šoldima sve pričaju oni koji ih nemaju-ljepota dolazi iznutra pričaju ružni ljudi i sl.sve su to floskule

  • škver 03.11.2015.

    a di je bog? diga ruke od bolesnih i napustenih.e,boze zar i ti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare