To je to što me zanima!

Hrvatica iz Širokog govori Baracku Obami što da radi

Obamina desna ruka: Capricia Penavic Marshall (45), Amerikanka hrvatskog podrijetla, od svibnja predsjedniku organizira svakodnevni raspored
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama izabrao je Capriciu Penavic Marshall (45), Amerikanku hrvatskog podrijetla za šeficu protokola. Njen otac Frank Penavic, Hrvat iz Širokog Brijega, 1960-ih godina odselio se u Cleveland, gdje se oženio Meksikankom, Capricijinom majkom. Capricia, koja je diplomirala političke znanosti i pravo, u vrijeme predsjednika Billa Clintona postala je šefica Bijele kuće. Imala je samo 32 godine te je ušla u povijest kao najmlađa šefica predsjednikove rezidencije. Hrvatsku je, sjeća se Miomir Žužul, bivši veleposlanik u SAD-u, prvi i posljednji put posjetila 2000. godine.
- Capricia je bila osoba od najvećeg povjerenja obitelji Clinton. Organizirala je život i rad Bijele kuće. S Hillary Clinton i dalje je vrlo bliska - rekao je Žužul te dodao kako je oduvijek bila naklonjena Hrvatskoj. Zbog njenog lobiranja Hrvatskoj su se, kaže Žužul, otvorila mnoga vrata. Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska veleposlanica u SAD-u, nazočila je Capricijinu polaganju prisege u State Departmentu. Hrvatsku je, kaže Kitarović, spomenula više puta u vrlo pozitivnom kontekstu te je prisega izgledala kao američko-hrvatska svečanost.
U svojoj zavidnoj političkoj karijeri ima jednu mrlju. Ona i njen suprug Robert Marshall, kardiokirurg, kasnili su s plaćanjem poreza 2005. i 2006. Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ju je 2000. Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.


CAPRICIA SLABO GOVORI HRVATSKI, A NAJVIŠE VOLI JESTI DOMAĆU PURU’
Bila je prije tri godine ovdje, slabo govori hrvatski, ali se možemo sporazumjeti. Oduševljena je ovim krajem i s ponosom voli isticati da je Hrvatica iz Širokog Brijega. Njen otac Frane davne 1956. godine otišao je trbuhom za kruhom s dva kilograma duhana i 4 dolara u džepu u Ameriku. Oženio se Meksikankom, s kojom uz Capriciju ima sina. Capricia je bila najbolji student, govori četiri svjetska jezika. Ima sina od pet godina koji već govori četiri strana jezika, kaže Capricijin rođak Tihomir Kraljević iz širokobriješkog zaseoka Ljutić u Penavićima. Njegov brat Vlado dodao je da je, kad ih je posjetila, Capricia najviše uživala u domaćoj puri.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • baba roga 21.10.2009.

    ,,, pa i ocu joj je ima FRANK,,, a to bas i nije neko hrvatsko ime

  • ime_ja 21.10.2009.

    e pa baš si prava capra = tal. koza! ako je ona hrvatica onda sam ja australka. koje su to sad fore, samo se kitimo tuđim perjem, a žena ni ne zna hrvatski! i baš me ludo zanima zašto ju je Mesić odlikovao? neke ljude u hrvatskoj koji bi trebali biti odlikovani nisu, a neka fufa iz amerike je odlikovana. šta misliš!

  • EDISS 21.10.2009.

    ko da je iz Londona

Komentiraj...
Vidi sve komentare