To je to što me zanima!

Hrvatica u Beču: Živim od 845 eura, morala sam i mačku dati

Žena kaže kako joj pomažu prijatelji, a da bi preživjela čak je morala i mačku dati na udomljavanje.  - Prodajem sve što sam stekla proteklih godina uključujući i nakit, kaže Miriam...
Vidi originalni članak

Hrvatica Miriam (59) u Beč je doselila kao izbjeglica iz Hrvatske 1992. godine. Brzo je naučila njemački, dugo radila kao medicinska sestra, ali danas je teško bolesna i prisiljena živjeti od socijalne pomoći.

Tijekom 2011. godine propala je tvrtka u kojoj je radila, a nakon toga uslijedili su zdravstveni problemi zbog kojih je Miriam izgubila radnu sposobnost, piše Kröne Zeitung

Iako je u mirovinski fond uplaćivala 24 godine, danas živi od 845 eura socijalne pomoći što joj u Austriji nije ni izbliza dovoljno za osnovne životne troškove. Najam stana plaća 527 eura, struju i plin 48 eura, grijanje 86 eura, osiguranje 25, mobitel 25, internet 31 euro...od novca koji dobije jedva joj ostane 70-ak eura. 

Žena kaže kako joj pomažu prijatelji, a da bi preživjela čak je morala i mačku dati na udomljavanje jer ju ne može uzdržavati. 

- Prodajem sve što sam stekla proteklih godina uključujući i nakit. Ne mogu si više priuštiti ni kvalitetnu hranu, kaže Miriam. 

Još godinu dana ostalo joj je do prava na mirovinu, ali postoji mogućnost da će dobivati i manje novca u odnosu na to koliko sada dobiva. 

Idi na 24sata

Komentari 147

  • vekizveki 15.10.2017.

    Toliko ne mogu zaraditi ni sa subotama i nedjeljama! I nitko me ne pita jel se može nas 4 pokriti!

  • nori 🖖 12.10.2017.

    Koliki joj je stan ?

  • pustinjski tajpan 11.10.2017.

    Upravo sam taj clanak procitala gospoda nije bila medicinska sestra nego se brinula za stare i nemocne,kao drugo nije mogla macku da hrani skupom hranom pa izvinite gospodo Lidl i Hofer imaju jeftinu hranu za macke.A kao trece troje djece koji su studirali i zavrsili skole nemogu majci da pomognu nego joj daju tu i tamo nesto novaca kad im ispegla ves pa ko je tu sad lud ja moju majku ako treba 500€ mjesecno da dajem dala bi a njih troje po 100€ mjesecno nebi osjetili.I kao cetvrto imala je pomoc za stanarinu kad nije imala posla to naravno nije odjavila kad je pocela raditi i kad su je uhvatili sad mora te novce da vrati a kao navodno nije znala(znala je ona samo se pravila luda sto bi odjavila kad je tako bolje)jer puno njih iskoristava socijalni sistem do zadnje minute pa koga uhvate taj mora i da vrati.U njenu bolest necu da ulazim to joj cak i vjerujem i znam da nece dobit penziju pre vremena a u ostalom je i ne razumijem zasto predaje za penziju a socijala joj daje vise novaca!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare