To je to što me zanima!

Hrvatska danas počinje s primjenjivanjem ZERP-a

ZERP je morski prostor u kojem sve države imaju međunarodnim pravom zajamčene slobode plovidbe i ostalih dozvoljenih uporaba mora
Vidi originalni članak

Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na Jadranu od danas se primjenjuje i na članice EU-a jer je na snagu stupila odluka Hrvatskog sabora iz prosinca prošle godine po kojoj se ZERP na članice EU-a počinje primijenjivati najkasnije 1. siječnja 2008. Četiri godine pošto je Sabor proglasio ZERP (primjena je počela godinu dana poslije, u listopadu 2004.) i nakon nekoliko odgoda njegove primjene za članice EU-a, ZERP se počinje primjenjivati automatizmom, jer novi, šesti saziv Hrvatskog sabora još nije konstituiran, a hrvatska Vlada kao tehnička nije poduzela nikakve mjere kojima bi mijenjala saborsku odluku. Iako je bilo parlamentarnih inicijativa i zahtjeva da Hrvatska svoju jurisdikciju na Jadranu proširi proglašenjem isključivoga gospodarskog pojasa, Hrvatski je sabor 3. listopada 2003. prihvatio prijedlog Vlade Ivice Račana i donio Odluku o proglašenju ZERP-a, koji se počeo primjenjivati za 12 mjeseci, ali ne i za članice EU-a.
Tom je odlukom propisano da je ZERP morski prostor u kojem sve države uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode plovidbe, preleta, polaganja podmorskih kabela i cjevovoda i druge međunarodnopravno dopuštene uporabe mora. Taj pojas obuhvaća morski prostor od vanjske granice teritorijalnog mora do crte razgraničenja, odnosno sredine.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • čiča555 01.01.2008.

    Kad naši \"četverci\" odtegle par žabarskih ribarica, pa ih tamo fino zadrže dan-dva uz pristojnu kaznu, vjeruj, več se netko početi držati i tih, jadnih, principa. Ako se to nebude događalo, bolje da ZERP-a niti nemamo. Buzdovane, nemoj jesti govna.

  • 01.01.2008.

    HIPRON, odmah je slijedila ispravka, a svakako se slažem : novca što više!

  • buzdovan 01.01.2008.

    Čiča, pratio sam ja jako dobro. Upravo mi pokušavaš pojasniti princip po kojem od nastanka Hrvatske jedem govna! A princip se sastoji u tome da imamo zakone, ali ih nismo u stanju provoditi. Pa, koji će nam kurac ZERP, ako nismo u stanju kontrolirati vlastitu granicu!? Jebe se talijanskom krivolovcu za mrtvo slovo na papiru. On će prestati loviti našu ribu zbog kazne koju će platiti, a ulovit će ga dobro opremljena i za tu svrhu prikladna plovila, a ne zakon na papiru...Meni je dosta principa, očekujem djela!

Komentiraj...
Vidi sve komentare