To je to što me zanima!

Hrvatska je u drugoj fazi, a u trećoj će se ukinuti sve mjere

O izradi same strategije govorio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici u utorak, a Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napravili su radnu verziju Strategije za prilagodbu mjera...
Vidi originalni članak

Korona virus je u posljednje vrijeme u Hrvatskoj u silaznoj fazi. Više od mjesec dana su na snazi mjere kako bi se smanjilo širenje virusa, ali Stožer civilne zaštite polako razmišlja o postepenom popuštanju tih mjera. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

O izradi same strategije govorio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici u utorak, a Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napravili su radnu verziju Strategije za prilagodbu mjera te su je podijelili u tri faze, a Hrvatska je na pragu ulaska u drugu fazu. Nova TV doznala je pojedinosti o samoj strategiji.

1. faza

U prvoj fazi, koja je iza nas, povećao se broj testiranih, uvedene su brojne mjere poput zatvaranja obrta i svih objekata osim ljekarni i trgovina s prehrambenih proizvodima, ukinut je javni prijevoz, međugradska putovanja, osim uz propusnicu, te škole, vrtići, fakulteti. 

2. faza

Kako bismo uopće došli do druge faze, potrebno je smanjenje broja novooboljelih, jako je bitno i da bolnice nisu pretrpane, ali i dalje mora snazi biti velik broj testiranja po danu.

No niti tu nije kraj. Opasnost od zaraze je i dalje visoka pa se mjere ukidaju postepeno. U toj fazi bi došlo do otvaranja vrtića i osnovnih škola, ali samo za niže razrede, uz uz držanje propisanih mjera distance i korištenja higijenskih sredstava. 

U ovoj fazi može doći i do uvođenja međugradskog prometa, ali uz poštivanje mjera. To znači da bi u autobusima mogao biti određen broj ljudi.

Trgovine bi se otvarale prema važnosti, radno vrijeme produljivalo, ali i dalje bi se zahtijevalo čekanje u redovima i kontrolirani ulazak kupaca u trgovine.

Od ostalih uslužnih djelatnosti, prvo bi došlo do otvaranja onih koje ne zahtijevaju fizički kontakt uz obaveznu socijalnu distancu.

Također, vjenčanja i sprovodi bi bili dopušteni, prvo bi bili ograničeni na 10 ljudi, pa 30, a povećavali bi se postepeno. Također, u ovoj fazi dopuštene su i grupe s desetero osoba. 

3. faza

Treća faza označila bi povratak u normalan život. Ukinule bi se sve mjere, ali i dalje uz preporučljivi razmak. U ovoj fazi došlo bi do otvaranja granica i mogućnost putovanja u druge države. Ako je broj zaraženih i dalje u padu, i ostale obrazovne ustanove, poput srednjih škola i fakulteta bi otvorile svoja vrata, piše Nova TV

Mnogima je dosadila ova karantena, ali uskoro bi se mogli vratiti u normalan život.

Naravno, ništa neće biti isto kao prije epidemije. Odlazak u kafiće i ispijanje kave u većim skupinama morat ćete još neko vrijeme zaboraviti, ali kada virus nestane, uskoro bi i to moglo doći na red. 

Idi na 24sata

Komentari 92

  • 22.04.2020.

    Druga faza? Pronadji razliku između prve i druge.. Hmmm

  • livija i ja 22.04.2020.

    Otvarajte škole i vrtiće jer roditelji rade i sve ovo je previše za roditelje,učenike i učitelje neka se odradi peti i šesti mjesec dok nam djeci nije stradala psiha .

  • Ljuti 22.04.2020.

    Vlasnici buseva za medjugradski promet su vec rekli da ce radije stajati, negoli sto ce praviti gubitke vozeci poluprazne buseve....

Komentiraj...
Vidi sve komentare