To je to što me zanima!

Hrvatska mora lezbijki platiti 10.000 eura štete zbog napada

Počinitelj je kažnjen za remećenje javnog reda i mira novčanom kaznom, zbog čega je napadnuta P. Sabalić tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava
Vidi originalni članak

Udruga Zagreb Pride poslala je priopćenje zbog slučaja P. Sabalić, koju je 2010. godine napao homofob i pretukao je, radi čega je dobio kaznu od tek 300 kuna. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) je danas presudio u korist P. Sabalić, lezbijke koja je tužila Republiku Hrvatsku za povredu članka 3 (zabrana mučenja) i članka 14 (zabrana diskriminacije) Europske konvencije o ljudskim pravima. P. Sabalić je bila žrtva brutalnog homofobnog nasilja kojoj hrvatska policija i pravosuđe nisu pružili pravnu i drugu zaštitu. Presudom je jasno rečeno da je Hrvatska povrijedila zabranu  nečovječnog postupanja i mučenja prema osobi zbog njene seksulane orijentacije. Današnji ishod velika je pobjeda za LGBTIQ prava u Hrvatskoj, ali i mnogo više.

U siječnju 2010. P. Sabalić po izlasku iz noćnog kluba u Zagrebu, brutalno je fizički napao muškarac M. M. Nakon što je odbila njegovo nabacivanje, naglasivši da je lezbijka, on ju je brutalno tukao i udarao po glavi i prsnom košu, vičući „Sve vas treba pobit!“ i „Izj...t ću te lezbačo!“. Njegov lezbofobni bijes i nasilje prouzročili su takve ozljede da je Sabalić završila u bolnici.  Policija je zahvaljujući svjedokinjama brzo pronašla nasilnika, ali je protiv njega podignula tek prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira. Na savjet prijateljica, žrtva se obratila  Zagreb Prideu koji joj je pružio punu podršku te  stručnu pomoć odvjetničkog tima Bandalo i Labavić.

MORAMO PLATITI 10.000 EURA Hrvatska prekršila konvenciju: Odbili boravak lezbijki iz BiH

Čim je Zagreb Pride stupio u kontak sa žrtvom podnio je kaznenu prijavu, ali je ona odbijena budući da je homofob zbog nesavijesnog i nestručnog posla policije već dobio pravomoćnu presudu u prekršajnom postupku. Kazna za brutalno nasilje je bila 300 kuna. Tu nastaje pravosudna sapunica koja je trajala cijelo proteklo desetljeće i koja završava današnjim danom i jednoglasnom presudom ESLJP.

U svom podnesku ESLJP Zagreb Pride kao umiješač ukazivao je na nužnost temeljite istrage kako bi se uvijek prikupili podaci i dokazi o zločinu iz mržnje, kao najgorem od svih oblika zločina. Zločin iz mržnje ne pogađa samo žrtvu već se sve njegove posljedice osjećaju i u cijeloj LGBTIQ zajednici. Nasiljem nad jednom osobom pripadnicom manjine vrši se nasilje nad cijelom manjinom.  Taj gnusni zločin iz mržnje sa svim okolnostima napada i brojnim svjedokinjama je zagrebačkoj policiji bio vrlo jasno predočen jer je Sabalić bez okolišanja rekla da je lezbijka i da je to jedini razlog napada.

Prema presudi Republika Hrvatska mora P. Sabalić isplatiti odštetu od 10.000 eura, koliko je i traženo, uz kamate. A od našega pravosuđa i policije traži se da ubuduće za takva i slična djela vode kazneni postupak.

Propusti policije poput ovih događaju se kontinuirano. Samo u razdoblju između 2014. – 2017. godine Zagreb Pride je zabilježio tri zločina iz mržnje na zagrebačkim ulicama za koje je policija podnijela prekršajne prijave, a da ne govorimo posebno o problematičnom postupanju policije u slučaju homofobnog i rasističkog zločina iz mržnje na američke vojnike kada je zadarska policija svojim postupcima doslovno stala na stranu nasilnika i gazde kluba u kojem su napadnuti. Policija je ključan element kaznenog postupka i na policiji je da utvrdi sve okolnosti djela koja im se prijavljuju. Policija je dužna, temeljem Direktive EU 2012/29/EU, pokazati suosjećanje i podršku žrtvama kaznenih djela, naročito kaznenih djela zločina iz mržnje. Naš Kazneni zakon poznaje kaznena djela počinjena iz mržnje temeljem spolne orijentacije i rodnog identiteta. To znači da hrvatski zakoni posebno štite lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe od nasilja i svih oblike nečovječnog ponašanja.

ISPOVIJEST IZ KOPRIVNICE 'Lezbijka sam i mojoj obitelji je to okej. Dečki me ne zanimaju'

Presuda za slučaj P. Sabalić na žalost dokazuje ono što govorimo desetljećima: iako je zakonski okvir dobar, da bi on imao smisla mora ga se dosljedno i temeljito provoditi, što u Hrvatskoj nije slučaj, posebice u slučajevima diskriminacije i nasilja nad LGBTIQ osobama.

Predmet P. Sabalić protiv Hrvatske je najvažniji strateški slučaj koji je inicirala udruga Zagreb Pride uz pomoć odvjetnica Ane Bandalo i Natalije Labavić. U tužbi su  se Zagreb Prideu kao umješači pridružile i međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava (ILGA-Europe iz Bruxellesa i AIRE Centre iz Londona) te profesionalne udruge pravnika (International Commission of Jurists iz Ženeve).

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Dango84 16.01.2021.

    Zakonodavstvu u čitavom svijetu je očito biti gay normalno i prirodno.

  • verjandir 15.01.2021.

    Već davno pišem i govorim oni fol traže prava a imaju tri puta više prava nego vulgaris građanin ove države .I bolesno da se to tak tolerira da uzročnici i širitelji teških bolesti budu toliko favorizirani

  • sitnozubi 15.01.2021.

    čekam dan kad če se isplatit odšteta i pedofilima

Komentiraj...
Vidi sve komentare