To je to što me zanima!

Dobili 78 vozila: Pogledajte vozni park prometne policije

Riječ je o 26 osobnih vozila - presretača, 15 kombi vozila za obavljanje očevida na cestama, 30 motocikala za potrebe prometne policije te pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, te dva kombija
Vidi originalni članak

S ciljem daljnjeg smanjenja broja nesreća na hrvatskim cestama, u ponedjeljak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Ministarstvu unutarnjih poslova uručio ključeve 78 vozila ukupne vrijednosti 29 milijuna kuna s PDV-om, nabavljenih u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Riječ je o 26 osobnih vozila - presretača, 15 kombi vozila za obavljanje očevida na cestama, 30 motocikala za potrebe prometne policije te pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, kao i dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

- Velik dan za nas danas, vidite po slici iza mene da hrvatska policija krupnim koracima hvata standarde 21. stoljeća - kazao je Božinović u izjavi novinarima nakon primopredaje na Policijskoj akademiji.

Sve što radimo, radimo u smjeru smanjenja broja nesreća, naglašava ministar unutarnjih poslova te upozorava da su brojke u tom pogledu "još uvijek iznad standarda”.

Prošle je godine na hrvatskim cestama poginulo 311 osoba, 2700 ih je teže, a više od 12 tisuća lakše ozlijeđeno.

Želja je, dodaje Božinović, kroz sva ova ulaganja stvoriti prometnu policiju koja ima digitalno umrežene sve kapacitete, uključujući i mreže kamera po gradovima, kako bi se moglo pojačano kontrolirati promet, ali i ubrzati rad policije. A na taj način uštedjelo bi se vrijeme, novac i, najvažnije, spasili ljudski životi.

Ministar u pogledu presretača ističe njihovu višestruku isplativost, iako je riječ o automobilima s "moćnim motorima”.

- Oni već u prvoj godini isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila, nego i održavanja za cijelo vrijeme eksploatacije. Omjer je takav da na jednu kunu u vremenu eksploatacije svaki do njih zaradi 4,3 kune. Dakle, to je nešto što je apsolutno isplativo - naglašava.

Ali nije poanta u tome, dodaje Božinović. Poanta je da se kontrolira brzina koja je jedan od najvećih razloga nesreća na našim cestama te da se, kroz samu nazočnost presretača na cestama, preventivno djeluje na vozače.

Idi na 24sata

Komentari 87

  • stop 10.06.2018.

    sve su priče po malo upitne i za malu djecu - policija se uvijek prvo oprema zbog straha od svoga naroda i nereda u zemlji -

  • LANA555 05.06.2018.

    A ušli u E U i dolaze izbjeglice i td i td . Cirkus nije to ništa još če toga da bude od ovlasti pa nadalje .

  • D E M O N 04.06.2018.

    Dobro pogledajte u što se ulažu milijarde. U vojsku i policiju. Znate li da se magnetska čeka po godinu i pol? Operacije po godinu dana, ako nemaš novaca, krepaj. Fali CT uređaja, fali za MR. Svi to znaju i vide, ljudi umiru jer ne mogu dočekati da dođu na red...a oni kupuju avione, tenkove, policijske kombije, motore, skupe limuzine, šalju milijarde HVO u u Bosnu...pa kakav smo mi to narod kad im to sve dopuštamo??? Mi umiremo da bi se oni vozikali BESPOTREBNO okolo naokolo. Koliko bolesna djeca čekaju na ljekove? Gjebe se njima. Onaj nepotrebni župan naručuje perverziju od auta za 400 000 kuna. Bas smo ovce i to one koje bleje. Na drugom komentaru me Tigar pita zašto govorim da je ovo prčija od države. Čovjek se našao uvrijeđen i odmah mi lupio zastavicu. A što smo nego prčija? Feud pijanih milijardera.

Komentiraj...
Vidi sve komentare