To je to što me zanima!

Hrvatska prije 29 godina postala članica UN-a

Prve godine članstva bile su obilježene diplomatskim naporima da se agresija na Hrvatsku što prije okonča, a potom osigura mirna reintegracija okupiranih područja i puna teritorijalna cjelovitost i suverenitet
Vidi originalni članak

Obilježava se 29. obljetnica ulaska Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda 22. svibnja 1992. godine, što se smatra vrhuncem procesa međunarodnog priznanja i krunom hrvatske samostalnosti i državnosti, priopćio je u subotu MVEP. 

Prve godine članstva bile su obilježene diplomatskim naporima da se agresija na Hrvatsku što prije okonča, a potom osigura mirna reintegracija okupiranih područja i puna teritorijalna cjelovitost i suverenitet, dok je u idućem razdoblju uslijedila afirmacija na svjetskoj političkoj sceni.

POSLJEDICE PANDEMIJE UN upozorava: Korona virus je nagnao ljude u siromaštvo i doveo do povećanja kriminala

Hrvatska je, kao mlada država, relativno brzo uspjela osigurati svoje sudjelovanje u radu svih ključnih tijela globalne Organizacije članstvom u Vijeću sigurnosti i Vijeću za ljudska prava, te nekoliko puta i u Gospodarskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) i Komisiji za izgradnju mira, navodi se u priopćenju. 

UN UPOZORAVA Svijet propušta priliku za zeleni oporavak od pandemije korone

Hrvatska je aktivna sudionica brojnih važnih procesa, od reforme Organizacije, uključujući rad Opće skupštine i način izbora glavnog tajnika, donošenja UN-ove 2030 Agende za održivi razvoj pa sve do nedavnog koordiniranja globalnih napora u suočavanju sa svim aspektima krize izazvane COVID-19 pandemijom.

Hrvatska namjerava i dalje pridonositi djelovanju UN-a: od očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti te jačanja međunarodnog prava, do promicanja međunarodne suradnje na rješavanju izazova ekonomskog, socijalnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, uključujući zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ističe se u priopćenju.

UKLONJEN S UN-OVE LISTE Povjerenstvo UN-a odlučilo da kanabis nije najopasnija droga

Ovo potvrđuju i aktualne kandidature Hrvatske za članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću (2022.-2024.), Komisiji za izgradnju mira (2026.-2027.), Vijeću sigurnosti (2030.-2031.) te Vijeću za ljudska prava (2032.-2034.).

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Danas kada postajem Pijonir 22.05.2021.

    Agresija na Hrvatsku i danas traje, nije posustala niti jednom od kada je počela. Agresija HDZ-a da rasporeda ovo što je ostalo naroda kojega je prodala ta ista zločinacka organizaci.Prodala je vlastiti narod farmaceutskim lobijima da vrše testiranja na ljudima i njihovoj djeci.

  • 22.05.2021.

    bilo bi dobro da je ušla pošteno i bez dvojnih državljanstava za prostore bivše nam države

Komentiraj...
Vidi sve komentare