To je to što me zanima!

Hrvatska tražila i pomoć SAD-a u potrazi za Dinom Miškićem

Hrvatska je tražila i američku pomoć u potrazi za nestalim hrvatskim pomorcem Dinom Miškićem, koji je nestao nakon potonuća broda Bourbon Rhode u Atlantiku, rekao je ministar Gordan Grlić Radman
Vidi originalni članak

- Sinoć kasno, nešto prije ponoći razgovarao sam sa gospođom Marijanom i pretresli smo što sve još možemo napraviti. Mi ne odustajemo. Zvao sam i našeg veleposlanika u Americi da i on učini sve što može, da se SAD sa svojim tehnologijama uključi. Nadu nikako ne gubimo- govori nam ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman koji zaista duboko proživljava potragu za nestalim kapetanom Dinom Miškićem. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

TRI UKRAJINCA Preživjeli s Bourbona stigli na kopno, čeka se što će ispričati

Govori kako od prvog on i ministarstvo rade na tome da se u potragu angažira što je više zemalja, ljudi i tehnologija. U ponedjeljak ga čeka i razgovor s ministrom vanjskih poslova Francuske te se nada da će potraga rezultirati srećom za Dina i njegovu obitelj. 

Što se tiče samih satelita, kaže da je angažirao naše Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje će pomoći u analizama. No, to nije lako jer često satelitske slike na tom području gdje su uragani i valovi visoki ne daju realnu sliku. Ipak, zato zrakoplovi s kamerama najnovije tehnologije mogu puno pomoći.

- Satelitske snimke će analizirati naši stručnjaci. Mi ne stajemo dok ga ne pronađemo- kaže nam ministar.

Brod Bourbon Rhode na kojem je plovio Miškić potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea. 

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. 

FOTOGRAFIJE RUZINAVOG TEGLJAČA Pogledajte u kakvom je stanju bio brod kapetana Dina Miškića

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14. 

- Od utorka, 1. listopada nije pronađeno ni jedno tijelo. Nakon tjedan dana potrage, mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa čak i dobro opremljenih je bitno smanjena, naveli su iz prefekture Martinique, objavio je u subotu France Presse. 

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) u subotu je dogovoru s obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića pozvao na aktivni nastavak potrage za sedmoricom nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. 

U sindikatu se nadaju da su se preživjeli ukrcali na splavi za spašavanje na kojima se može dugo opstati. 

APEL KAPETANOVE SUPRUGE 'Ministre pomozite, Amerikanci imaju satelite za pretraživanje'

- S obzirom na to da splavi nisu pronađene imamo razloga vjerovati i nadati se najboljem. Iz tog razloga apeliramo da se potraga mora aktivno nastaviti. Zajedno s našim ukrajinskim kolegama i Međunarodnom federacijom transportnih radnika (ITF) radimo pritisak na kompaniju i francuske vlasti da se s potragom aktivno nastavi, rekao je glavni tajnik SPH Neven Melvan.

Pismo sa zamolbom da se ponovno razmotri odluka o obustavi potrage uputila je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • ivo161 17.10.2019.

    Ajde da i mi imamo neke koristi od predizborne kampanje

  • Zlocest_do_kosti 07.10.2019.

    Traženje brodom je kao da traže iglu u plastu sijena, samo iz zraka je moguće pretražiti velik teren i locirat brodolomce. Od Kolindinih "veza" u NATO-u i njenog "prijateljstva" s Trumpom očito nikakve koristi.

  • _Varešak_ 07.10.2019.

    Nada je rasprostranjena biljka,ali malo gdje uspije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare