To je to što me zanima!

Hrvatski film o svetištu Aljmaš napunio dvorane u Vojvodini

Dokumentarac 'Gospa od utočišta', o marijanskom svetištu Aljmaš je kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere. Tamo su tradicionalno hodočastili bunjevački Hrvati
Vidi originalni članak

U povodu svetkovine Velike Gospe uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziran je ciklus hrvatskog filma u Vojvodini koji je privukao pozornost velikog broja publike. Prikazan je dokumentarni film "Gospa od Utočišta" redatelja Srđana Segarića koji je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i na inicijativu producenta Antuna Ivankovića. 

- Bunjevački Hrvati su tradicionalno hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu te je ovaj film izazvao posebnu pozornost. Osim najavljenih projekcija u prostoru subotičkog Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, gdje ga je pogledalo oko 300 gledatelja, i u Tavankutu u prostoru etno salaša Balažević, gdje ga je pogledalo oko 150 gledatelja, film je bio prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru na salašu Vlatka Vojnića Purčara što govori o velikom zanimanju za ovakvu vrstu programa u okviru međunarodne suradnje - kazao je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i producent dokumentarca.

U filmu se obuhvaća kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskog življa i njihove katoličke vjere, s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani iz svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. 

- Nadamo da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne - istaknuli su voditelj ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, redatelj Branko Ištvančić i producent Ivanković.

Iako je ove godine dobivena najmanja potpora od HAVC-a u odnosu na niz dosadašnjih godina u kojima su promovirani hrvatski film i kultura, Ištvančić je naglasio: 
- Nadamo se kao će ovi uspjesi biti dovoljna satisfakcija kako se treba boriti, ponositi i promovirati vrijednosti hrvatskoga filma i u onim trenucima kada vas omalovažavaju i podcjenjuju.

Projekcije filma „Gospa od Utočišta“ pretvorile su se u pravo misionarenje.
- Gospa aljmaška je Gospa od utjeha i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o ovom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš -  zaključili su Ištvančić i Ivanković. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Battler 18.08.2017.

    praznoglavlje

  • ljubica ljubičica_1 18.08.2017.

    Od kad Vojvođani postadođe Hrvati .Kolko znam a znam bili su Bunjevci i Šokci.Ponekad se pitam dali su svi Hrvati osim nas Međumuraca,Zagoraca ,Prigoraca ,Gorana i Istrijana.

  • intellectus 17.08.2017.

    Nedavno sam bio u Srijemu, ti ljudi su uistinu nešto posebno. Oni žive svoju vjeru i svoje zajedništvo, moj naklon do poda! Puno nas bi se trebalo ugledati na te divne ljude i uzeti ih za primjer. Posebno me veseli da gaje tijesne odnosse sa Gradišćanskim Hrvatima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare