Obavijesti

News

Komentari 6

Hrvatski film o svetištu Aljmaš napunio dvorane u Vojvodini

Hrvatski film o svetištu Aljmaš napunio  dvorane u Vojvodini
1

Dokumentarac 'Gospa od utočišta', o marijanskom svetištu Aljmaš je kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere. Tamo su tradicionalno hodočastili bunjevački Hrvati

VIDEO

U povodu svetkovine Velike Gospe uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziran je ciklus hrvatskog filma u Vojvodini koji je privukao pozornost velikog broja publike. Prikazan je dokumentarni film "Gospa od Utočišta" redatelja Srđana Segarića koji je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i na inicijativu producenta Antuna Ivankovića. 

- Bunjevački Hrvati su tradicionalno hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu te je ovaj film izazvao posebnu pozornost. Osim najavljenih projekcija u prostoru subotičkog Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, gdje ga je pogledalo oko 300 gledatelja, i u Tavankutu u prostoru etno salaša Balažević, gdje ga je pogledalo oko 150 gledatelja, film je bio prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru na salašu Vlatka Vojnića Purčara što govori o velikom zanimanju za ovakvu vrstu programa u okviru međunarodne suradnje - kazao je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i producent dokumentarca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U filmu se obuhvaća kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskog življa i njihove katoličke vjere, s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani iz svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. 

ALJMASGM1

- Nadamo da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne - istaknuli su voditelj ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, redatelj Branko Ištvančić i producent Ivanković.

Iako je ove godine dobivena najmanja potpora od HAVC-a u odnosu na niz dosadašnjih godina u kojima su promovirani hrvatski film i kultura, Ištvančić je naglasio: 
- Nadamo se kao će ovi uspjesi biti dovoljna satisfakcija kako se treba boriti, ponositi i promovirati vrijednosti hrvatskoga filma i u onim trenucima kada vas omalovažavaju i podcjenjuju.

Projekcije filma „Gospa od Utočišta“ pretvorile su se u pravo misionarenje.
- Gospa aljmaška je Gospa od utjeha i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o ovom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš -  zaključili su Ištvančić i Ivanković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS