To je to što me zanima!

Hrvatski spasioci izvlačili Francuze iz snježne lavine

HGSS iz Zagreba prvi je bio na mjestu lavine u Francuskoj putujući na skijanje. Lavina je rušila kuće, čuli su se jauci. Odmah su krenuli pomagati
Vidi originalni članak

Snažna lavina između Isole i Aura u Francuskoj u utorak se urušila na nekoliko obiteljskih kuća i zatvorila cestu. Među prvima u akciju je krenulo sedam članova Hrvatske gorske službe spašavanja iz Zagreba koji su bili na putu za skijaške pripreme u odmaralište Isola 2000. Na cijelom području je proglašen najviši stupanj lavinske opasnosti zbog snijega koji pada već desetak dana. Kako je cesta prema Isoli 2000 bila zakrčena, HGSS-ovci su se zatekli u koloni.
- Cestu su prepriječili veliki borovi iščupani iz korijena. Iznad ceste se još kretala lavina u kojoj smo vidjeli ostatke kuća i porušenog drveća - izvjestio je HGSS. Začuli su dovikivanja iz lavine i shvatili da su prvi na mjestu nesreće. Preko srušenog drveća i kroz duboki snijeg, ekipa se probila do prve kuće u kojoj su zatekli staricu koja od šoka nije bila u stanju pričati. Liječnica ju je pregledala te pokušala dobiti informacije o susjedima čije kuće je lavina uništila. Za to vrijeme dva su GSS-ovca već bila kod srušene kuće te su provjeravali mogućnosti spašavanja.
- Lavina je toliko zatrpala i nabila snijeg da su popucali zidovi, grede su blokirale ulaze u kuću, a krov je odnešen - priopćila je služba. Iz kuće se čulo jaukanje. Lavina se smirila, ekipa okupila. Liječnica je od bake saznala da je u kući dvoje ljudi. Ekipa je ušla u kuću. Pokušali su dozvati stanare, ali bezuspješno. Zatvorili su plinsku bocu i krenuli na kat. Stepenice su međutim bile zatrpane snijegom, morali su ući izvana. Dok su pokušavali otkopati snijeg i razmaknuti grede s potkrovlja kuće, došao je vlasnik. Srećom, ispostavilo se kako su u vrijeme lavine u kući bili pas i mačke. Uskoro je došla i francuska služba za spašavanje, a zatim i helikopteri, vatrogasci i policija koja je preuzela nadzor nad situacijom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • miki4321 17.12.2008.

    Na hrvatskom jeziku se kaže spasitelj a ne spasioc.

  • user_30613 17.12.2008.

    i nek kazu da nismo plemenit narod.bravo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare