Obavijesti

News

Komentari 2

Hrvatski spasioci izvlačili Francuze iz snježne lavine

Hrvatski spasioci izvlačili Francuze iz  snježne lavine
9

HGSS iz Zagreba prvi je bio na mjestu lavine u Francuskoj putujući na skijanje. Lavina je rušila kuće, čuli su se jauci. Odmah su krenuli pomagati

VIDEO

Snažna lavina između Isole i Aura u Francuskoj u utorak se urušila na nekoliko obiteljskih kuća i zatvorila cestu. Među prvima u akciju je krenulo sedam članova Hrvatske gorske službe spašavanja iz Zagreba koji su bili na putu za skijaške pripreme u odmaralište Isola 2000. Na cijelom području je proglašen najviši stupanj lavinske opasnosti zbog snijega koji pada već desetak dana. Kako je cesta prema Isoli 2000 bila zakrčena, HGSS-ovci su se zatekli u koloni.
- Cestu su prepriječili veliki borovi iščupani iz korijena. Iznad ceste se još kretala lavina u kojoj smo vidjeli ostatke kuća i porušenog drveća - izvjestio je HGSS. Začuli su dovikivanja iz lavine i shvatili da su prvi na mjestu nesreće. Preko srušenog drveća i kroz duboki snijeg, ekipa se probila do prve kuće u kojoj su zatekli staricu koja od šoka nije bila u stanju pričati. Liječnica ju je pregledala te pokušala dobiti informacije o susjedima čije kuće je lavina uništila. Za to vrijeme dva su GSS-ovca već bila kod srušene kuće te su provjeravali mogućnosti spašavanja.
- Lavina je toliko zatrpala i nabila snijeg da su popucali zidovi, grede su blokirale ulaze u kuću, a krov je odnešen - priopćila je služba. Iz kuće se čulo jaukanje. Lavina se smirila, ekipa okupila. Liječnica je od bake saznala da je u kući dvoje ljudi. Ekipa je ušla u kuću. Pokušali su dozvati stanare, ali bezuspješno. Zatvorili su plinsku bocu i krenuli na kat. Stepenice su međutim bile zatrpane snijegom, morali su ući izvana. Dok su pokušavali otkopati snijeg i razmaknuti grede s potkrovlja kuće, došao je vlasnik. Srećom, ispostavilo se kako su u vrijeme lavine u kući bili pas i mačke. Uskoro je došla i francuska služba za spašavanje, a zatim i helikopteri, vatrogasci i policija koja je preuzela nadzor nad situacijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.