To je to što me zanima!

PISA test: Naši učenici su u prosjeku ili ispod prosjeka...

PISA testovi u Hrvatskoj se provode svake tri godine od 2006. Hrvatski učenici do sada su sudjelovali tri puta. Svaki put su imali ispodprosječne rezultate testova
Vidi originalni članak

Svakog dana od ponedjeljka 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

PISA testiranja ((Programme for International Student Assessment) su istraživanja na međunarodnoj razini kojima se procjenjuju znanje i vještine 15-godišnjih učenika. PISA testovi provode se svake tri godine u glavnim industrijskim zemljama, a projekt su zajednički osmislile zemlje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OEDC). 

Ispitivanja provodi međunarodni konzorcij institucija predvođen Australskim vijećem za istraživanja u obrazovanju (ACER). Ciljevi ovog sveobuhvatnog istraživanja su usmjereni poboljšanju politike obrazovanja, a ispituje se znanje učenika na području matematike, pismenosti i prirodoslovlja. 

Projekt se provodi od 2000. godine, a u svakoj državi sudjeluje između 4.500 i 10.000 učenika. Svaki sudjeluje u pismenom testu koji traje dva sata. Dio testa nudi pitanja s više odgovora, a preostali dio otvorena pitanja na koja učenik samostalno daje odgovor. Moraju ispuniti i upitnik o radnim navikama, motivaciji i njihovoj obitelji

Hrvatski učenici ispod prosjeka

Hrvatski učenici na ovom su testiranju do sada postizali ispodprosječne rezultate, no o uzrocima tako loših rezultata javno se nije raspravljalo. 

Rezultati hrvatskih učenika 2006.

Matematika - 36. mjesto

Prirodoslovlje - 26. mjesto

Pismenost - 30. mjesto 

Rezultati hrvatskih učenika 2009. 

Matematika - 41. mjesto

Prirodoslovlje - 37. mjesto

Pismenost - 36. mjesto 

Rezultati hrvatskih učenika 2012. 

Matematika - 40. mjesto

Prirodoslovlje - 34. mjesto 

Pismenost - 35. mjesto 

Najviše je matematički nepismenih

U posljednje istraživanje bili su uključeni učenici iz 65 zemalja. Prema rezultatima iz 2012. godine, hrvatski učenici su i u matematičkoj, prirodoslovnoj i u čitalačkoj pismenosti ispod prosjeka zemalja uključenih u istraživanje.

Najviše je matematički nepismenih učenika, odnosno onih koji ne mogu prenijeti matematička znanja u svakodnevnu primjenu. Takvih je čak 30 posto. Neznatno bolje hrvatski učenici su kotirali u čitalačkoj pismenosti.

Izvor: www.oecd.org

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Wolf Haley 04.11.2014.

    Jedna od najvecih zabluda je da su ucenicu u Hrvatskoj izrazito i natprosjecno pametni. Naravno, ima onih par genijalaca koji su stvarno pokupili svjetsko znanje (vise nekim svojim osobnim radom, radom kod kuce na necemu sto ih zanima), a ostalih 98% je ispod svakog prosijeka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare