To je to što me zanima!

Hrvatski vatrogasci pomažu u Sloveniji: 'Kolaps je, zatvorene su ceste, regija je bez struje'

Iz vatrogasnih postrojbi Umaga, Poreča, Pule i Pazina u srijedu je upućeno 9 vatrogasaca s četiri autocisterne kako bi pomogli slovenskim kolegama. Njih preko 600 bore se s vatrom kraj Trsta
Vidi originalni članak

Iz vatrogasnih postrojbi Umaga, Poreča, Pule i Pazina u srijedu je upućeno 9 vatrogasaca s četiri autocisterne i zapovjednim vozilom kako bi pomogli slovenskim kolegama koji se danima bore s požarom nedaleko od talijanskog Trsta. Ondje se preko 600 vatrogasaca već danima bori protv vatrene stihije. Naše vatrogasce predvodi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin Serđo Šilić.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Veliki požari otvorenog prostora ove su godine problem mnogim zemljama, pa tako i susjednoj Italiji i Sloveniji. Požar koji danima gori kod Trsta stvorio je kolaps zbog čega su zatvorene i pojedine prometnice, a ta je regija ostala i bez električne energije - napisala je u priopćenju Hrvatska vatrogasna zajednica.

PROŠIRIO SE IZ ITALIJE U Sloveniji novi velik požar, evakuiraju nekoliko sela

- Vatrogastvo ne poznaje granice pa je tako i pomoć kolegama susjednih zemalja neupitna. Danas im šaljemo pomoć u vidu ljudstva i tehnike i nadamo se kako će ova vatrena stihija uskoro biti savladana - kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac.

Osim ljudstva, u srijedu je ondje upućen i kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i to temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

- Uputili smo Canadair u Sloveniju kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s ovim velikim požarom. Vjerujem da će naš protupožarni avion pomoći da se zaštite kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije - poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Kytomlato 23.07.2022.

    Problem je vjetar. Kad kanader ispusti vodu vjetar ju otpuše u mađarsku.

  • ichbin2 21.07.2022.

    to je netko namjerno upalio, sad bu građevinskih zemljišta u izobilju u 2 države

  • bijaBAJAbuf 20.07.2022.

    ups

Komentiraj...
Vidi sve komentare