To je to što me zanima!

HSS suspendira, Živi zid puca, SDP se dijeli, a desnica pada

Izborni rezultati uzburkali su stranačke strasti. Gubitnici se svađaju tko je kriv za neuspjeh, a u pobjedničkom HDZ-u sprema se čišćenje Karamarkovih ljudi...
Vidi originalni članak

Blitzkriegom je šef HSS-a Krešo Beljak odlučio posmicati 100 stranačkih protivnika nakon što je HSS u Narodnoj koaliciji poražen na izborima.

Suspendirao ih je u jednom danu, a među onima koje je zahvatila stranačka metla su i europarlamentarka Marijana Petir te Darko Koren. Optužba: na izborima su bojkotirali glasovanje za HSS jer su ušli u koaliciju sa SDP-om.

- Rezultati bi bili još bolji da nismo imali opstrukciju nekih članova. Oni su radili za interese drugih. Petir je govorila da nije članica ni jedne koalicije - rekao je Krešo Beljak.

Petir: Boji se za fotelju

Svi suspendirani imaju osam dana da se ispričaju. Ako to učine, neće biti izbačeni. Nakon izbora u HSS-u slijede unutarstranački izbori za šefa stranke. Marijana Petir ustvrdila je da Beljak upravo zbog toga miče i nju i ostale kako ne bi ugrozili njegovu poziciju.

- Želi stvoriti uvjete za nastavak sustavnog razaranja HSS-a. Beljak je uništio ugled HSS-a i mora otići - napisala je Petir.

Beljak joj je odgovorio da mu ne pada na pamet povući se jer su sad osvojili pet saborskih mandata, a dosad su imali samo jednoga. Uzavrele strasti u HSS-u samo su dio hrvatskog, uglavnom gubitničkog folklora nakon ovih izbora.

Ali ima i iznimaka. Primjerice, iako je Živi zid ostvario povijesni uspjeh i u koaliciji osvojio osam mandata, sustav im se raspada.

Prljavo rublje Živog zida

Supredsjednik stranke i zastupnik Hrvoje Runtić odvojio se od trojca Ivana Sinčića, Vladimire Palfi i Ivana Pernara. Optužio ih je za samovolju i rasipništvo.

Sinčić je pod ozbiljnim optužbama, pa je čak pokušao osnovati i novu stranku u kojoj bi bio vladar, ali i dobivao novac za četiri zastupnika potekla direktno iz Živog zida.

Problemi za Živi zid očito tek počinju.

Miljenić ruši duopol?

Ako je suditi i po prljavoj kampanji od prošlih unutarstranačkih izbora, SDP bi se opet mogao podijeliti. Ovaj put na pristaše Ranka Ostojića i Tonina Picule. No tu je i dio članova koji traže treći put, pa priželjkuju novo lice na čelu stranke, poput Orsata Miljenića. Iako kandidaturu Miljenić ne želi potvrditi, dobio je podršku stranačkog kolege Siniše Hajdaša Dončića.

U HDZ-u je zasad mirno, no i analitičari, a i unutar stranke, vjeruju da će Andrej Plenković napraviti još jedno provjetravanje u stranci. Veći dio čelništva stranke čine mu ljudi koji su izabrani u vrijeme Tomislava Karamarka i Milijana Brkića. Plenković ipak prvo želi završiti pregovore s Mostom.

Galerija gubitnika raste

Zoran Milanović odlučio je ispasti iz igre za novog predsjednika nakon izbornog poraza. Izgleda da mu je i politika dosadila, pa možda više neće biti ni saborski zastupnk.Zoran Milanović odlučio je ispasti iz igre za novog predsjednika nakon izbornog poraza. Izgleda da mu je i politika dosadila, pa možda više neće biti ni saborski zastupnk.

Marijani Petir očito više nema mjesta u HSS-u. Zaratila je s novim šefom Beljakom i nakon suspenzije vjerojatno slijedi izbacivanje. Ostaje na plaći od 8000 eura u EU parlamentu.

U strahu da se ne poništi skupština kojom je preuzeo Živi zid, Ivan Vilibor Sinčić pokušao je osnovati novu stranku. Tamo bi išao i novac koji dobiva za zastupnike. Napustio ga je bliski suradnik Runtić.

Zlatko Komadina ove godine je pokušao pobijediti Milanovića, ali nije uspio. Ove godine se neće kandidirati i pokušati provesti sve ono što je obećavao. Očito više nema snage i volje.

HSP je pao na niske grane od nekad jedine pravaške stranke koju je osnovao Ante Starčević. Daniel Srb je podnio ostavku i u njoj naveo da želi osigurati bolju budućnost stranci.

Ivan Tepeš vodio je HSP Ante Starčević iako je u biti sve konce vukao tajnik Pero Ćorić. Tepeš je podnio ostavku nakon bolnog poraza. Ali vjerojatno će završiti u EU parlamentu kao zamjena Maletić.

Idi na 24sata

Komentari 145

  • liliana 15.09.2016.

    Marijana da li si ti glasala za Beljaka kad je postao predsjednik stranke,baš me zanima.Glasati za nekoga tko je sa 28 godina provaljivao u aute?!

  • venca 14.09.2016.

    Ha,ha pocelo je pocelo.......

  • j.m.3439 14.09.2016.

    Naša politička scena je zaista postala već presmiješna, ovaj ovo onaj ono... Nama valja zasukati rukave i krvariti za svaku kunu, a tko će biti na vlasti apsolutno neće napraviti baš ništa. Prije se dogovore pas i mačka nego naši političari. Dvadeset i pet godina pucaju čorke po narodu a narod im i dalje slijepo vjeruje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare